Az ENSZ BT-hez fordulnak Palesztina elismeréséért

A palesztinok kérni fogják az ENSZ Biztonsági Tanácsától a palesztin állam szeptemberi felvételét - jelentette be szerdán Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, aki kizárta, hogy újrakezdődnének a tárgyalások Izraellel még az ENSZ-közgyűlés ülésszaka előtt.

Abbász megismételte, hogy szeretnék elkerülni az összeütközést az amerikaiakkal, akik kilátásba helyezték, hogy vétójogukkal élve meghiúsítják a kérelmet a Biztonsági Tanácsban.

„Az ENSZ-főtitkárához intézett kérelmünkben kérjük a Biztonsági Tanácstól Palesztina teljes jogú tagállamként történő felvételét és az 1967-es határok alapján történő elismerését” - jelentette ki Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi tanácsának rámalláhi tanácskozásán. „A legkisebb hiba elkövetése nélkül az ENSZ-be kell mennünk” – vélte a palesztin elnök, aki emlékeztetett, hogy az ENSZ-felvételi kérelem megszövegezésére augusztus 4-re tanácskozást hívtak össze az Arab Liga szakértői részvételével.

„Számos alkalommal elmondtuk, hogy a tárgyalás a mi első, második és harmadik választásunk. Azután azonban, hogy kudarcba fulladt az (ENSZ, az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Unió alkotta közel-keleti) kvartett azon igyekezete, miszerint a telepépítés leállítását és a palesztin államnak az 1967-es határok alapján történő elismerését szabja meg a tárgyalások alapjául, túl késő már a tárgyalásokra. Nincs több idő, megyünk az ENSZ-be” – fejtette ki Mahmúd Abbász.

A felek közötti nézeteltérések miatt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem volt hajlandó nyilatkozatot kiadni a július 11-i találkozó után.

Az ENSZ nem alternatívája a béketárgyalásoknak –szögezte le Abbász az Egyesült Államok és Izrael azon kifogására utalva, amely szerint egy palesztin állam csakis béketárgyalások eredményeképpen jöhet létre. Abbász szerint 122 állam ismeri el a palesztin államot az 1967 júniusa (a hatnapos háború) előtti határokkal. Abbász elutasította azokat az izraeli és amerikai bírálatokat, amelyek szerint az Izraelt el nem ismerő Hamász palesztin radikális szervezettel létrejött megbékélés akadályozná a béketárgyalásokat. „Az izraeli kormányban sokkal radikálisabb emberek ülnek, mint a Hamászban” – vélte a palesztin vezető, a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő koalíciójában részt vevő nacionalista és szélsőjobb pártokra utalva.

Palesztinának jelenleg megfigyelői státusza van a világszervezetben, a palesztin nagykövet részt vehet az ENSZ, így a Biztonsági Tanács nyilvános tanácskozásain.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.