Az ENSZ BT-be igyekszünk

Bajnai Gordon miniszterelnök és Balázs Péter külügyminiszter vezetők sorát győzködi majd az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszakán, hogy ne Szlovéniát, hanem Magyarországot támogassák a Biztonsági Tanács 2012-13-as tagjairól szóló szavazáson - írja az Index.

Amerikai befektetőkkel, majd Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral és Soros György magyar származású üzletemberrel találkozik hétfőn Bajnai Gordon miniszterelnök, aki a világszervezet Közgyűlésének őszi ülésszaka alkalmából tesz hivatalos látogatást New York-ban.

 

Bajnai Gordon részt vesz az ENSZ klímavédelmi tanácskozásán és az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának megnyitójának általános vitáján, továbbá több kétoldalú megbeszélést is folytat. az ENSZ-főtitkárral a globális pénzügyi és gazdasági válság hatásairól, az éghajlatváltozás világméretű kihívásairól, valamint a nyugat-balkáni térség és Afganisztán regionális biztonságpolitikai kérdéseiről tárgyal majd. Szeptember 21-29. között szintén New Yorkban lesz Balázs Péter külügyminiszter.

Magyarország megpályázta az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó helyét: hazánk 2012-13-ban lenne tagja az ENSZ talán legfontosabb testületének. A Biztonsági Tanács nem állandó tagjai regionális alapon pályázhatnak, Magyarország Szlovéniával verseng a posztért. A tagság elnyeréséhez a közgyűlés kétharmadának támogatása kell, ezért ne lepődjenek meg, ha a jövő héten a naurui-magyar, magyar-San Marino-i, magyar-koszovói, magyar-guyanai, magyar-bhutani, magyar-izlandi, magyar-guineai csúcstalálkozókról vagy kólügyminiszteri találkozókról hallanak. Csak lobbizunk - tudta meg az Index.

Magyarország legutóbb 1992-93-ban, a délszláv háború csúcsidőszakában volt a BT tagja, előtte 1968-69-ben, a csehszlovákiai bevonulás idején.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.