Az ENSZ-közgyűlés elnöke "rasszistának" nevezte a szudáni elnök elleni vádemelést

Rasszistának nevezte kedden az ENSZ-közgyűlés elnöke, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vádat emelt háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények miatt Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök ellen.

Miguel d'Escoto Brockmann, aki 1979 és 1990 között a nicaraguai szandinista kormány minisztere volt, újságírók előtt arra utalt, hogy az ICC március 4-én nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a szudáni államfő ellen. "Ez tovább mélyíti azt a felfogást, hogy a nemzetközi igazságszolgáltatás rasszista, mert harmadszor fordul elő, hogy az ICC valamivel foglalkozik, és ennek harmadszor is Afrikához van köze" - jegyezte meg D'Escoto Brockmann.

Az ICC korábban a Kongói Demokratikus Köztársaság több hadura ellen adott ki elfogatóparancsot, akiket többek között azzal vádoltak, hogy gyermekkatonákat alkalmaztak a 2003 végén véget ért ötéves polgárháborúban. Háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek vádjával szintén elfogatóparancsot adott ki a nemzetközi testület az ugandai Joseph Kony, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű mozgalom vezetője és három társa ellen, akik erőszakkal toboroztak civileket és gyermekkatonákat vetettek be.

D'Escoto Brockmann a Bésir elleni elfogatóparancsban azt kifogásolta leginkább, hogy rögtön azután adták ki, hogy az Afrikai Unió és az Arab Liga egyéves elhalasztását kérte, így kívánva esélyt adni a kartúmi kormány és a dárfúri lázadók közötti béketárgyalásoknak.

Karen Pierce, Nagy-Britannia állandó ENSZ-nagykövetének helyettese elítélte Miguel d'Escoto Brockmann kijelentéseit, mondván, hogy "azok viszályt szítanak és tovább rontják az amúgy is feszült helyzetet".

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.