Az ENSZ-főtitkár elítéli a szír kormányt

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyíltan elítélte a szír kormányt, mivel ártatlan civilekre támadnak. Szombaton folytatódtak a harcok, egyre többen menekülnek Törökországba.

A főtitkár elmondta, a béketerv április 10-i határideje nem kibúvó arra, hogy a szír kormány folytathassa a pusztítást. Úgy tűnik azonban, hogy a határidő bejelentése nemhogy csökkentette, hanem inkább növelte az erőszakot. Helyi források szerint az elmúlt két napban körülbelül kétszázan haltak meg. Az aktivisták szerint a kormány teljesen meg akarja semmisíteni az elenállást, a szír rezsim szerint viszont a lázadók azok, akik hasznot akarnak húzni a csapatok visszavonásából.

Szír menekültek a gaziantepi táborban, Törökországban
Syrian refugees stroll at Islahiye refugee camp in Gazintep April 3, 2012. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: POLITICS SOCIETY IMMIGRATION)

Az aktivisták szerint szombaton tovább folytak a harcok, Hamában közel harmincan haltak meg a bombázásban. A mai az eddigi legvéresebb nap volt, legalább 130-an áldozatot követelt. Pénteken többek között Homszban és Damaszkuszban támadtak a kormányerők. Fővárosi lakosok Twitteren megerősítették, hogy a csapatok tüzet nyitottak egy tüntetés résztvevőire is. Pénteken egyébként több tucat kormányellenes demonstrációt tartottak országszerte. Az interneten több videót is kering tömeges temetésekről, rakásra hányt holttestekről.

Robert Ford, az USA szíriai nagykövete elmondta, a szatellit felvételeken azt látni, hogy a kormány néhány városból (például Dael, Taftanaz) már visszavonta a csapatait, más településekről (például Homsz, Zabadani) azonban még nem. Ez pedig nem az a fajta intézkedés, amely a béketerv végrehajtását jelentené, áll a nagykövet közleményében.

Korábban Törökország bejelentette, hogy segítségre lenne szüksége az ENSZ-től, hogy el tudják látni a menekülteket. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint a menekültek száma megduplázódott, mióta Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja bejelentette, hogy végrehajtják a béketervet. A menekültek száma 24 ezerre nőtt, legtöbbjük azért szökött el, mert a kormánycsapatok bombázták a városukat. Csütörtökön 2800-an szöktek át a határon, őket 44 busszal vitték Reyhani városában lévő menekülttáborba. A török táborban tartózkodó szírek azt mesélték, hogy a rezsim katonái arra akarják kényszeríteni a lakókat, hogy hagyják el a házakat. Ha ez nem sikerül, akkor az emberekkel együtt rombolják le az épületeket.

A szír ellenzék, az Egyesült Államok és több térségbeli állam kételkedik, hogy a szír kormány elkötelezett a béketerv mellett. Az ENSZ küldöttsége most éppen Damaszkuszban tárgyal arról, hogy ha megkezdődik a tűzszünet, akkor egy 200 – 250 főből álló megfigyelőcsapatot küldenek majd Szíriába.

A szír kormány által is elfogadott béketerv szerint április 10-éig a katonákat ki kell vonni a településekről a nehézfegyverekkel együtt. Az ezt követő 48 órában tűzszünet lép életbe, legkésőbb április 12-én, hat órakor minden hadműveletet be kell szüntetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.