A békéért imádkozott XVI. Benedek

A menekülők befogadása és a közel-keleti béke volt a témája XVI. Benedek homíliájának a szenteste hívőkkel teli Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén, amelyen indonéz és arameus nyelven is imádkoztak.

Ha a gyermek Jézussal menekülő Mária és József "az ajtónkon kopogtatna, adnánk-e helyet nekik? Képesek vagyunk-e helyet, időt és teret adni menekülteknek, vándoroknak, bevándorlóknak?" - kérdezte XVI. Benedek homíliájában.

Az egyházfő szenteste mondott beszéde szerint a mai ember az ajtaján kopogtató Istent sem engedi be, mivel az időt megtakarító modern technológia korában "semmire nem maradt időnk, és csak saját magunkat akarjuk, a kézzel foghatót, a tapasztalható boldogságot, a személyes sikert, önmagunkkal vagyunk eltelve, nincsen helyünk másokra, gyerekekre, szegényekre, idegenekre". 

"Az igazság és jóság azonban létezik... fegyverkezés, háború helyett a szenvedőket segítsük" - hangsúlyozta a pápa arra kérve Istent, "világítsa meg azokat, akik azt hiszik, hogy Isten nevében gyakorolnak erőszakot, döbbenjenek rá az erőszak értelmetlenségére".

XVI. Benedek hangsúlyozta, tévednek azok, akik szerint a monoteista vallások vezettek a háborúkhoz, ha ez igaz lenne, "minden vallást el kellene törölni". 

A pápa békét sürgetett izraeliek és palesztinok között, Libanonban, Szíriában és Irakban. Reményét fejezte ki, hogy a közel-keleti keresztények megtarthatják otthonukat és "keresztények és muzulmánok Isten békéjében építik meg országaikat". 

A fényárban úszó, olaszokkal és külföldiekkel, laikusokkal és egyháziakkal teli Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek harminc bíborossal koncelebrálta a szentmisét. 

A 85 éves egyházfő a bazilika bejárata és az oltár közötti távolságot mobil pódiumon tette meg. A Betlehem és Róma közötti kapcsolat jelképeként a Szent Péter-bazilika oltáránál a betlehemi Születés templomában levő gyermek Jézus szobrának másolata állt. Tíz kisgyerek, négy olasz és két-két nigériai, kanadai és brazil virágot helyezett el az oltárnál. A szentmisén latinul, olaszul, spanyolul, angolul, németül imádkoztak. Az indonéz és arameus nyelven szóló ima a közel-keleti békét és a menekültek befogadását sürgette. 

A szentmise után a Szent Péter téren hétfőn ünnepélyesen felavatott betlehem jászolában elhelyezték a gyermek Jézus szobrát. Az avatás után a pápa egy Betlehemből érkezett fáklyáról meggyújtotta a "béke világosságát" jelképező gyertyát a dolgozószobája ablakában. Az egyházfő nem beszélt a pápai palota harmadik emeletén lévő, a Szent Péter térre néző ablaknál, csak néhány pillanatig imádkozott a világ békéjéért és az égő gyertyával a kezében keresztet vetett. 

A pápa kedden a bazilika központi lodzsájáról mondja el a világ számos rádiós és televíziós csatornája által és az interneten is egyenesben közvetített beszédét. Szokás szerint több mint hatvan nyelven adja hírül Jézus megszületését, köztük magyarul is, majd Urbi et Orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra.

XIV. Benedek a Szent Péter-bazilikában
Pope Benedict XVI kneels as he leads the Christmas night mass in the Saint Peter's Basilica at the Vatican December 24, 2012. REUTERS/Max Rossi (VATICAN - Tags: RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.