Az eltűntektől függ a szerb-horvát megbékélés

A szerb és a horvát elnök megígérte, hogy eltökélten küzdeni fog a két nép között még mindig létező „előítéletek, ellenségesség és félelmek" ellen.

Ivo Josipovic horvát és Borisz Tadics szerb államfő ugyanerre bíztatta mindkét népet, amikor csütörtökön felkeresték Krnjak horvátországi falut. Ezen a környéken korábban jórészt szerb nemzetiségű lakosok éltek, és Belgrád támogatásával fellázadtak a horvát függetlenség 1991-es kikiáltásakor. Többségük elmenekült, amikor a horvát hadsereg 1995-ben  visszafoglalta a régiót, s csak egyharmaduk tért azóta haza. A háborús sebek mélyek - mondta Josipovic, s megígérte, hogy mindent megtesz a begyógyításukért.

Tadics szerdán érkezett hivatalos látogatásra Horvátországba. Az első nap a tárgyaló felek leszögezték, hogy a kétoldalú viszonyban elsődleges fontosságú az 1991-95-ös polgárháborúban eltűntek sorsának felderítése, ami nélkül a megbékélés és az együttműködés elképzelhetetlen. A Zágrábtól 65 kilométerre fekvő Krnjakban kitértek a menekültek hazatérésének kérdésére is. A falu sok háza még ma is lakatlan, s látszanak rajtuk a háborús pusztítás nyomai. A két elnök az mondta az őket tapssal üdvözlő pár száz lakosnak, hogy foglalkozni fognak a hazatérés gazdasági feltételeinek a megteremtésével is. A térséget sújtja a gazdasági válság, a háború előtt működő két üzemet bezárták. Az üzletembereknek a két politikus azt ígérte, hogy elhárítják a gazdasági együttműködés politikai akadályait. 

A zágrábi horvát-szerb gazdasági fórumon mindkét fél elismerte, hogy a múltban kölcsönösen hátrányos megkülönböztetés érte a másik ország bizonyos cégeit a nyilvános versenytárgyalásokon, de azt ígérték, hogy véget vetnek ennek. „Ez az idő már elmúlt” - jelentette ki Josipovic, aki reményét fejezte ki, hogy intenzív gazdasági együttműködés fog kialakulni Horvátország és Szerbia között.
    Tadic elnök szintén aláhúzta a politikai és a gazdasági együttműködés fontosságát, mondván, hogy mindkét ország ugyanazokban a "krónikus betegségekben" szenved.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.