Az eltűnt idő nyomában: Sarkozy újraélesztené a német-francia tengelyt

Három napon belül másodszor találkozott egymással Európa két legbefolyásosabb politikusa, a francia elnök, Nicolas Sarkozy és Angela Merkel német kancellár. Párizs egyértelmű politikai célja, hogy Európa újra a francia-német tengely körül fog forogjon. Az erre való német reakció azonban több, mint ambivalens.

Három napon belül másodszor találkozott egymással Európa két legbefolyásosabb politikusa, a francia elnök Nicolas Sarkozy és a német kancellár, Angela Merkel. Noha mindkét eseménynek protokolláris okai voltak – a berlini fal leomlásának huszadik-, illetve Párizsban az első világháború lezáró fegyverszünet kilencvenegyedik évfordulója – a két ország kapcsolatának egyre bensőségesebbé válása politikai jelentőséggel is bír. Franciaország egyértelmű politikai célja, hogy Európa újra a francia-német, ma már kizárólagosan jobboldali tengely körül fog forogjon. Az erre való német reakció ellenben több mint ambivalens.

Merkel mostani, november 11-ére, azaz az első világháborút lezáró fegyverszünet évfordulójára eső látogatása mindazonáltal kétségtelenül szimbolikus jelentőséggel is bír: nem véletlen, hogy a számtalan, a második világháborút követő, a német-francia megbékélést hirdető gesztusa közül ez az évforduló még hiányzott. Merkel az első német kancellár, aki ezen nap alkalmával Párizsba látogat, hogy a francia államfővel közösen tiszteletét tegye a Diadalív alatt található ismeretlen katona sírjánál. Még a saját történelmüket – természetesen okkal – erősen kritikusan szemlélő németeknek is az országukat megalázó, és bizony a nácizmus megjelenésében nem kis szerepet játszó versailles-i békeszerződés előszobájának számító fegyverszüneti megállapodás, nem tűnt feltétlenül ünnepelendő eseménynek.

Merkel mindazonáltal most Párizsba utazott, hogy a feltűnően udvarias – természetesen háborúellenes, a francia-német barátságot hangsúlyozó – Sarkozy-beszédet a helyszínen hallgassa végig. Sarkozy udvariassága nem csak protokolláris: a francia lapok – politikai oldaltól függetlenül – egyetértenek abban, hogy a francia-német kapcsolatban most egyértelműen Franciaország az a fél, amely inkább keresi a kapcsolatok szorosabbra fűzését.

És a dolog nem látszik túl egyszerűnek: kétségtelen tény, hogy a két ország álláspontja bizonyos kérdésekben – a pénzügyi rendszer szabályozása, környzetvédelem – közel áll egymáshoz, azonban Merkel Németországa nem feltétlenül kívánja a francia-német kapcsolatokat újra európai tengellyé formálni. Jellemző, hogy a közös politikára irányuló kérdések – például közös energia- és iparpolitika, valamiféle európai közös gazdasági kormányzás, nem beszélve a januártól felállítandó közös miniszteri posztról – a francia oldalról érkeznek, ám ezekre német részről mindig udvarias visszahúzódás a válasz.

Sarkozy, aki ebben De Gaulle és a nagyravágyó francia külpolitika utódja, többé-kevésbé a nagy előd nézetét vallja: ha Franciaország világhatalmi szerepe nem több, mint illúzió, akkor az ehhez megfelelő eszközöket a „francia kontúrokkal bíró” Európa fogja nyújtani, amelynek megteremtéséhez Németország a megfelelő partner. Merkel azonban – minden szívélyessége ellenére – nem látszik egy francia-német tengely felélesztése hívének. Szimbolikus üzenet lehetett ebből a szempontból, hogy a néhány napja elmondott kancellári programbeszédében egy szót sem ejtett valamiféle különleges francia-német kapcsolatokról. Egy fővárost említett többször is.

Nem Párizst. Moszkvát.

Sarkozy és Merkel Párizsban. Szívélyes visszautasítás
France's President Nicolas Sarkozy (L) and Germany's Chancellor Angela Merkel attend Armistice Day World War One commemoration at the Tomb of the Unknown Soldier at the Arc de Triomphe in Paris on November 11, 2009. Merkel is the first German leader to attend the Armistice Day ceremonies in Paris. REUTERS/Francois Mori/Pool (FRANCE POLITICS MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.