Az elpuskázott túszmentés Nigériában

A Corriere della Sera olasz napilap új információkat közölt a Nigériában kivégzett brit és az olasz fogoly ügyéről. Az újság szerint már a váltságdíj egy részét is kifizették az emberrablóknak.

A brit Chris McManust és az olasz Franco Lamolinarát a szélsőséges iszlamisták megölték, amikor a brit különleges alakulat tagjai csütörtökön megpróbálták kiszabadítani őket fogságukból. A Corriere della Sera szombati számában közölte azt az értesülését, hogy előzetesen a kialkudott 1,2 millió eurós váltságdíjnak egy részét már kifizették a nigériai emberrablóknak.

Olaszország először felháborodottan fogadta a hírt, hogy a britek az akciójukat megfelelő egyeztetés nélkül hajtották végre. Giorgio Napolitano államfő az egyoldalú brit műveletet “megmagyarázhatatlannak” minősítette. A váltságdíj átadásakor ugyanis tárgyalások kezdődtek a túszejtőkkel, hogy érdemi információkat szolgáltassanak, valóban él még a két foglyuk.

A brit különleges alakulat a nigériai hatóságok közreműködésével ekkor a forró nyomon követték a szélsőségeseket, szerdán gyakorlatilag titokban körül vették az emberrablók búvóhelyét.

A Corriere della Serának egy nigériai riporter, Ahmad Salkida azt mondta, hogy a szélsőségesek ekkor szabad elvonulást kértek túszaik életéért cserében. Erre a britek nem voltak hajlandók, ragaszkodtak a megadáshoz, így a csütörtöki támadáskor aztán az emberrablók végeztek túszaikkal.

Egy nigériai asszony, akinek a férje életét vesztette az akcióban, azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy miután az első lövések eldördültek, mintegy hatan a két tússzal az épület másik szárnyába mentek, s az ottani mellékhelységben lőtték le őket.

A nigériai hatóságok öt iszlamistát őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a túszejtésben.

A Corriere della Sera szerint brit részről először az olasz titkosszolgálatot értesítették a történtekről, Mario Monti kormányfő 15 perccel később kapta az első tájékoztatást.

Londoni kormányforrások arra hivatkoznak, hogy előzetesen, még mielőtt a brit különleges akciócsoport a helyszínre érkezett volna, tájékoztatták Giampaolo Di Paola védelmi minisztert. Az olasz sajtó viszont azt írja, hogy Róma ezúttal is a tárgyalást részesítette előnyben, miként sikerült is így 2007-ben egy elrabolt olasz újságírót kiszabadítani fogságából, cserében tálib foglyok elengedéséért.

-Berlusconi idején a túszok életben kerültek haza - mondta most Fabrizio Cicchitto, a volt kormányfő pártjának képviselője a római alsóházban.

A Róma és London közötti pillanatnyi diplomáciai feszültségnél talán fontosabb fejlemények várhatók most Olaszországban. Mint a Corriere della Sera vasárnap írta, nem lehet kizárni a változtatásokat a titkosszolgálatok élén, így a sarat esetleg Adriano Santininek az Aise, a külföldön is működő hírszerzés igazgatójának kell elvinnie. Hétfőn kell a parlamenti vizsgálóbizottság elé állnia.

Várhatóan azt feszegetik majd a tanácskozáson, hogy miért vették át a britek egyedül az operatív irányítást, amikor Abujában voltak olasz 007-es ügynökök is. Miért érkeztek az információk csak a brit résztől, miért nem voltak érdemi saját hírszerzői jelentések?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.