Az elnök Nobel-díjat adna a kormányprogram megvalósításáért

Milos Zeman beszédével kezdődött kedden délben a prágai alsóház ülése, amelyen Bohuslav Sobotka kormányának programja került napirendre.

Bevezetőjében a cseh elnök a hárompárti koalíciót a tavaly novemberi előrehozott választások eredményei alapján egyetlen lehetséges politikai megoldásnak, ésszerű politikai házasságnak minősítette. A kormányprogrammal kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy honnan lesz pénzük a célok elérésére, ha a jóléti kiadásokat szeretnék növelni, az adókat viszont nem emelnék, hanem fokozatosan csökkentenék.

Milos Zeman a skandináv modellt tartja követendő példának
Czech President Milos Zeman gestures while speaking during an interview with Reuters at Prague Castle in Prague January 9, 2014. Zeman will appoint Social Democrat leader Bohuslav Sobotka as prime minister within days, he told Reuters on Thursday, opening the way for a centre-left coalition to try to revive the economy after months of political stalemate. To match Interview CZECH-PRESIDENT/ REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS BUSINESS)

„Négy forgatókönyv lehetséges. Az egyik az, hogy Andrej Babis pénzügyminiszter ésszerű takarékoskodással, átcsoportosításokkal talál ekkora forrást a jövő évi költségvetésben, és akkor Nobel-díjra terjesztjük fel. A második lehetséges megoldás bizonyos adónemek növelése, a progresszív szja és a szektorális adók bevezetése. Az a negatív fejlemény sem kizárt, hogy a kormányprogramból és az ígéretekből sok minden nem valósul meg, és akkor ez a koalíciós is elveszíti a választópolgárok bizalmát. Ugyanilyen tévút lenne, ha ez a kabinet a költségvetési hiány növelésével osztogató politikát folytatna” – fejtegette az elnök, aki a sajátos és eddig mindig zsákutcába vezető cseh megoldások helyett a kabinetet a skandináv modell követésére sarkallta. „Svédországban jó az adómorál, magasak az adók, ám a befolyt pénzt nem lopják el, nem is költik haszontalan célokra, hanem az oktatásügy és a tudomány támogatására és más távlatos beruházásokra. Elsősorban ennek köszönhetően a meglévő gondok ellenére a skandináv országok birkóztak meg a legsikeresebben az euro-amerikai válsággal” – mutatott rá.

Zeman a továbbiakban támogatta az új kormánynak az euró mielőbbi csehországi bevezetését célzó törekvéseit, szorgalmazta a köztisztviselői törvény elfogadását, mert így lehet véget vetni annak, hogy állami hivatalokba pártkatonák kerüljenek szakemberek helyett. Német mintára fontosnak tartotta a vagyon eredetéről és a vagyonosodásról rendelkező jogszabály jóváhagyását is, amellyel lényegesen csökkenthető a korrupció. Végezetül pedig azt hangsúlyozta, hogy a riasztóan növekvő csehországi munkanélküliséget nem a költségvetési pénzeket felemésztő közmunkákkal, hanem az ország további gazdasági és szellemi fejlődését szolgáló beruházásokkal lehet csökkenteni.

Az elnök beszéde után Sobotka kifejtette, hogy kabinetje a szociális és ökológiai szempontokat, valamint a szociális szolidaritást kiemelten kezelő piacgazdaság révén kíván a jelenleginél jobb megélhetést teremteni az ország polgárainak. További fontos célként az előző jobbközép kormány hibáit, jórészt a közép- és a szociálisan gyenge rétegeket sújtó intézkedések eltörlését, pazarlás helyett az ésszerűen gazdálkodó, hatékonyan működő állam megszervezését említette. Ismét ingyenes lesz az egészségügyi ellátás, csupán a sürgősségi ellátásért kell fizetni. Az egészségügyi intézmények kieső bevételeit a kabinet júliustól legalább kétmilliárd koronával (hozzávetőleg huszonkét milliárd forint) ellentételezi. A  gyógyszerek általános forgalmi adóját jövő évtől az eddigi tizenötről ötre csökkentik, a minimálbért pedig fokozatosan az átlagbérek negyven százalékára emelik. Ismét visszatérnek a nyugdíjak teljes valorizálásához, éspedig az infláció és az átlagbér növekedésének mértéke alapján. A miniszterelnök kiemelte a temelíni és a Dukovanyban működő atomerőmű korszerűsítésének és bővítésének szükségességét.

A vitában a jobboldali ellenzéki pártok és a kommunisták is élesen bírálták az programot. Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszter, a TOP 09 alelnöke valóra válthatatlan ígérgetésnek minősítette a kormányprogramot, mert szerinte a kabinet a tengelykapcsolójában egyszerre akarja betenni a hátramenetet és az egyest, ami lehetetlen. Többen összeférhetetlenség miatt bírálták Andrej Babis milliárdos pénzügyminisztert, aki továbbra is az Agrofert holding tulajdonosa, mert csak az igazgatótanács elnöki posztjáról mondott le. Pavel Blazek, a Polgári Demokrata Párt (ODS) képviselője kecskének nevezte őt, akire a káposztáskertet bízták. Vojtech Filip, a kommunisták (KSCM) elnöke a maga részéről azért bírálta Sobotka kormányát, mert a külpolitikája változatlanul nyugatorientált, programjában szó sincs a keleti politikáról.

Kora este a jelenlévők megszavazták, hogy éjjel is folytathatják a vitát, amelynek a végén kerül sor a bizalmi szavazásra. Mivel a kormánykoalíciónak száztizenegy mandátuma, vagyis kényelmes többsége van a kétszáz fős testületben, ezért a voksolás végeredménye nem kétséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.