Az ellenzék tüntetésekkel fenyeget a moszkvai főpolgármester-választás után

A szavazatok 99,64 százalékának összesítése alapján Szergej Szobjanyin, az orosz főváros megbízott vezetője győzött. Második forduló nem lesz, az ellenzéki jelölt, Alekszej Navalnij csalást kiáltott.

Az előzetes adatok szerint a Kreml embere, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) vezetőségének tagja a voksok 51,32 százalékát szerezte meg. Legnagyobb ellenfele, az ellenzéki Alekszej Navalnij 27,27 százalékot kapott. A jelenlegi állás szerint nem kell új szavazási fordulót tartani Moszkvában. Navalnij ugyanakkor megkérdőjelezte a választások tisztességét, és azzal fenyegetett, hogy utcai tüntetéseket szerveznek, ha nem lesz második forduló.

A főpolgármesteri posztért indított többi négy politikus közül a legtöbb szavazatot, 10,71 százalékot, Ivan Melnyikovra, a kommunista párt jelöltjére adták le a moszkvaiak. A 3597 közül már csak 13 szavazókörből nem kapták meg az adatokat  - közölték a moszkvai választási bizottságnál. A választási részvétel rendkívül alacsony, mindössze 27 százalékos volt.

A moszkvai főpolgármester-választáson kívül vasárnap Oroszország 10 régiójában tartottak kormányzóválasztást, 16 régióban pedig a helyi parlamenti képviselőkre voksoltak az arra jogosult állampolgárok.

Valamennyi szavazatot megszámlálták Jekatyerinburgban, ahol az így kapott előzetes adatok szerint az ellenzék számára fontos győzelmet aratott a Polgári Platform jelöltje. Jevgenyij Rojzmanra a szavazók 30,11 százaléka adta le voksát. A dél-urali nagyvárosban Jakov Szilin, a JeR jelöltje 26,48 százalékkal maradt alul Mihail Prohorov milliárdos üzletember által támogatott Rojzman mögött. Jekatyerinburgban egyfordulós választást tartottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.