Az ellenzék nem hisz Basárnak

A szír hatóságok szerint már megkezdték a csapatok visszavonását, de az ellenzék ezt határozottan cáfolta. Egyes városokban még fokozódott is az erőszak, az aktivisták szerint a kormány még a tűzszünet előtt teljesen megsemmisíti az ellenzéket.

A szíriai rezsim Kofi Annanhoz, az ENSZ és az Arab Liga közös közvetítőjéhez eljuttatott levelében tegnap azt állította, hogy megkezdte csapatai kivonását „bizonyos körzetekből”. Annan rendezési terve szerint Damaszkusznak április 10-ig kellene katonáit visszavezényelnie a laktanyákba, két nappal később pedig „totális tűzszünet” lépne életbe az ország egész területén.

A szíriai hatóságok tegnap azt közölték, hogy az első csapatvisszavonások színtere a Damaszkusz tartománybeli Zabadani, valamint Idlib tartomány néhány települése. Annan környezete a levél kézhezvétele után bejelentette: megkezdték a szír kormányzat állításainak ellenőrzését. Egyidejűleg Damaszkusz hangsúlyozta: a kormány nem tekinti magára nézve kötelezőnek az április 10-i dátumot, mert a csapatvisszavonások menete a helyzet alakulásától függ majd az érintett körzetekben.

Egyidejűleg a szír ellenzék határozottan cáfolta, hogy a hadsereg bárhol is megkezdte volna a kivonulást az ostromlott városokból. Ellenkezőleg, a harcok fokozódnak – jelentették ellenzéki források, amelyek arról is tudósítottak, hogy a katonák tegnap 12 civilt öltek meg az ostromlott településeken. Szemtanúk Zabadaniból ugyancsak cáfolták, hogy a városból kivonultak volna a katonák. A tüzérségi tűz változatlan, a 200 tankból viszont 40 más, közelben fekvő településekhez vonult, most már azokat is lövik a katonák – állította egy ellenzéki aktivista. Az Amnesty International szerint körülbelül 230-an haltak meg azóta, hogy a szír kormány elfogadta Annan béketervét. A BBC tudósítója szerint a tűzszünet megkezdése előtt az Aszad-rezsim végleg megsemmisíti a felkelő csapatokat.

A Nemzetközi Vöröskereszt szakemberei meglátogathattak több börtönt Damaszkuszban – közölte tegnap Jakob Kellenberger, a szervezet elnöke. Kellenberger beszámolója szerint a legutóbbi napokban találkozott a szír kül-, bel- és egészségügyi miniszterekkel és megállapodott velük bizonyos humanitárius akciókról. Reményét fejezte ki, hogy a szervezet „gyorsan fokozhatja jelenlétét” Szíriában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszer tegnap megerősítette, hogy Moszkva hozzájárulhat egy Szíriával kapcsolatos BT-határozat elfogadásához, ha ez „elősegíti az Annan-terv végrehajtást.” A rendezés folyamatát azonban nem szabad megzavarni ultimátumokkal és fenyegetésekkel – tette hozzá Lavrov.

Kofi Annan április 11-én Iránba utazik majd, hogy elnyerje Teherán támogatását is béketervéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.