Az elítéltek még bíznak Bushban

Két pulykának kegyelmezett meg a csütörtöki Hálaadás napja előtt George W. Bush, és ugyanebben reménykedik számos elítélt kétlábú is.

Az egyik kedvezményezett Lewis Libby, a Bush-kormány legmagasabb rangú elítéltje lehet. A korábban az alelnök jobbkezének - sőt "Dick Cheney Dick Cheney-jének" - nevezett Libby szerepet játszott Valerie Plame, a CIA korábbi ügynöke kilétének felfedésében. Ennek célja Plame férje, Joseph Wilson, afrikai kérdésekkel foglalkozó ismert diplomata lejáratása volt, aki egy országos visszhangot kiváltó véleménycikkben, pár hónappal az iraki háború kirobbantása után megírta: a Bush-kormány felnagyította az iraki fegyverprogrammal kapcsolatos hírszerzési értesüléseket.

Libby távozóban - ítélethirdetés után
Libby távozóban - ítélethirdetés után

Libbyt később négy vádpontban, a többi közt az igazságszolgáltatás akadályoztatásában és eskü alatti hamis tanúvallomás tételében találták bűnösnek. Az ismertebb nevek közül szintén kegyelmet kért Randy Cunningham volt republikánus képviselő, akit két éve több mint nyolc év börtönre ítéltek, amiért legalább 2,4 millió dollár kenőpénzt fogadott el. Bush a múlt héten már elengedte egy ismert brooklyni rapper, John Forté 14 éves börtönbüntetésének felét; ezt kokain birtoklásáért rótták ki rá.

Az elnöki kegyelem történelmi hagyomány az Egyesült Államokban. Már George Washington megbocsátott 1795-ben a szeszes italok magas adója miatt fegyvert ragadó "viszkilázadóknak". Gerald Ford 1974-ben így mentesítette elődjét, Richard Nixont a Watergate-ügy büntetőjogi következményei alól - a kegyelem előre is megadható. Bill Clinton, az előző elnök 396 esetben adott ilyet 2000 vége környékén, és 61 büntetési tételt enyhített.

Eric Holdert, Barack Obama leendő igazságügyminiszterét korábban bírálatok érték, amiért a Clinton-elnökség utolsó napjaiban nem fordított kellő figyelmet egy visszás ügyre, mint a miniszter távollétében a tárcát irányító igazságügyminiszter-helyettes. Marc Rich, az adóelkerülésben elmarasztalt üzletember 2001 elején Clinton kegyelmében részesült - miközben volt felesége a demokrata elnök anyagi támogatója volt.

A minisztérium ugyan ajánlást fűz minden kérelemhez, de a Fehér Ház nem köteles figyelembe venni azt. Vannak olyan esetek, ahol jelentéktelennek tűnő büntetések elengedése nagy megkönnyebbülést jelent. Egy missouri farmer például egyik fő megélhetési forrását kapja vissza, miután Bush kegyelme révén újra vadászengedélyért folyamodhat. Korábban ettől két fehérfejű rétisas lelövéséért fosztották meg. A madár egyébként az Egyesült Államok címerállata.

Hillary nagy napja lesz a hétfő?

Várhatóan hétfőn jelentik be amerikai sajtóértesülések szerint Hillary Clinton külügyminiszteri kinevezését, miután Bill Clinton teljesíti a megválasztott elnök ezzel kapcsolatos kéréseit - így nyilvánosságra hozza mintegy 200 ezer támogatójának nevét is. Barack Obama mintegy egy évig megtarthatja posztján Robert Gates (republikánus) védelmi minisztert. James Jones, a tíz évvel ezelőtti koszovói műveletekből is ismert egykori négycsillagos tábornok lehet az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

(WASHINGTON)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.