Az elfek miatt nem épült meg az autópálya

Izlandon a megkérdezettek közel kétharmada legalábbis lehetségesnek tartja, hogy a mitológiai lények valóban léteznek. Lobbijuk már van.

A környezetvédelmi szervezetek és az elf lobbi közös fellépése nyomán Izlandon nemsokára a legfelsőbb bíróság elé kerül az Álftanes-félsziget csücskét a reykjavíki Gardabaer negyeddel összekötő autópálya ügye. Bár az engedélyeket egyszer már kiadták, és a munkagépek is többször felvonultak, a germán mitológiából ismert lények érdekeit képviselő szervezetnek újra és újra sikerült több száz embert kivinnie eléjük, tiltakozásul a projekt ellen. A felhördülés akkora, hogy az építkezést a hatóságok leállították, a végső szót pedig nemsokára a legfelsőbb bíróság mondja ki róla.

Az nem valószínű, hogy a taláros testület visszakézből lesöpri a környezetvédők és az elf lobbi beadványát, amely többek között arra hivatkozik, hogy az autópálya pusztító hatást gyakorolna a környezetre és az elf kultúrára. Nehéz döntést sejtet legalábbis, hogy a felmérések tanúsága szerint az izlandiak közel kétharmada, hatvankét százaléka legalábbis lehetségesnek tartja, hogy a germán mitológiából ismert lények valóban léteznek.

Ami az autópálya elleni kézzelfogható érveket, a környezetvédelmi aggályokat illeti, Izlandon Reykjavík mellett is máig nagyrészt ember által érintetlen a táj, és sokan mondják, hogy ha már az évszázadokon át ilyen maradt, nem is kellene hozzányúlni. (Ahhoz az Álftanes-félszigethez sem, ahol az izlandi elnöki rezidencia fekszik.) A környezetvédők főleg a lávamezőket féltik az autópályától, számukra a mitológiai vonal – ahogy az ismert író és aktivista, Andri Snaer Magnason mondja, „ez az elf-dolog” – inkább csak zavaró tényező, igaz, az az isten, aki előtt az ember néha házasságot köt, éppenséggel ugyanolyan láthatatlan, mint az elfek. És van, aki még kevésbé szigorú: „Senki ne lepődjön meg, hogy elfekben hisznek egy olyan ország lakói, ahol földrengések miatt szinte mindig megmozdul a föld, a szél olyan erővel fúj, hogy az embert is felkapja, a fürdőszobai csapból pedig néha feltör a kén” – von vállat a kételyekre a Guardian előtt Terry Gunnell, az Izlandi Egyetem néprajzkutató professzora.

Izlandon a táj még sokhelyütt érintetlen, a néphitet pedig a természeti jelenségek táplálják
THINGVALLATN LAKE, IcelandA road is seen near Thingvallavatn lake in southwestern Iceland February 15, 2013. REUTERS/Stoyan Nenov (ICELAND - Tags: TRAVEL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.