Az egyre szorosabb együttműködést méltatta Medvegyev és Merkel

Az orosz német kapcsolatok dinamikusan fejlődését, egyre intenzívebbé és tartalmasabbá válását méltatta Dmitrij Medvegyev és Angela Merkel az államközi konzultációk csütörtökön megkezdődött 12. fordulójában.

Az orosz elnök és a német kancellár számos miniszter és üzletember kíséretében az egész napot Jekatyerinburgban töltötte, ahol a közös kormányülés mellett felszólaltak az üzletemberek konferenciáján, és részt vettek a Pétervári párbeszéd című orosz-német fórum munkájában.

Vikentij érseket hallgatja Medvegyev és Merkel Jekatyerinburgban.
German Chancellor Angela Merkel and Russian President Dmitry Medvedev (L) listen to explanations of Archbishop Vikenty (R) of Yekaterinburg as they visit the Cathedral of the Saviour on the Spilled Blood in the Urals city of Yekaterinburg, July 15, 2010. The cathedral was erected in 2003 on the spot where the Bolsheviks executed Russian Tsar Nicholas II and members of his family in 1918. Medvedev urged Merkel, leader of joint top trading partner Germany, on Thursday to invest in his country and help boost his plans to modernise the economy. Merkel is in Russia with members of a delegation of top German business leaders. REUTERS/Bundesregierung/Steffen Kugler/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS RELIGION)

A szerda este vacsorával kezdődött találkozókon Medvegyev és Merkel áttekintette a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat, az európai biztonság és együttműködés kérdéseit, valamint a világ válsággócainak helyzetét. Szó volt az Oroszország és az Európai Unió tagállamai közötti vízummentes utazás lehetőségének mielőbbi megteremtéséről, amelyet leginkább Moszkva sürget.

A közös sajtótájékoztatón Medvegyev kifejtette, hogy ha megvan a politikai akarat, az egyesült Európa rábólinthat a vízummentességre. Merkel hozzáfűzte: világos számára, hogy az együttműködést és a kapcsolatok fenntartását megnehezíti a vízumügy. Azt ígérte, hogy mindenképpen foglalkozni fog ezzel a kérdéssel.

A német kancellár támogatásáról biztosította az európai biztonság új felépítményének kidolgozására tett orosz javaslatokat, s úgy vélte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet mellett külügyminiszteri szinten is meg lehetne vitatni ezt a kérdést, és partnerséget lehetne kialakítani. Hozzátette, hogy ez semmiképp sem váltaná fel Oroszország és a NATO jelenlegi partnerségi kapcsolatát. Utalva arra, hogy Medvegyevvel és Barack Obama amerikai elnökkel is jó kapcsolatokat alakított ki, Merkel úgy vélte, hogy ez segít megoldani a transzatlanti és európai problémákat.

Az orosz elnök kitért az iráni atomprogram körüli vitára is, s arra figyelmeztette Teheránt, hogy szorosabb együttműködést kell kialakítania a nemzetek közösségével. Oroszország régi hűséges barátjának nevezte a perzsa államot, de leszögezte, hogy Moszkvának se mindegy az iráni atomprogram katonai vonatkozása. Úgy fogalmazott, hogy Moszkva nyilvános és hírszerzési forrásokból is tudja, hogy az iráni atomprogram polgári és katonai vetülete egyaránt fejlődik.

Medvegyev a napokban hirdette meg új külpolitikai stratégiáját, amelynek célja a Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok és az Európai Unió, bevonása Oroszország modernizálásába. A mostani tanácskozásokon Oroszország kulcsfontosságú partnerének nevezte Németországot, és arra kérte a német befektetőket, hogy kapcsolódjanak be az orosz gazdaság korszerűsítésébe és szerkezetváltásának végrehajtásába.

A két ország miniszterei és vállalatvezetői megállapodások egész sorát írták alá, amelyek közül messze kiemelkedik a Siemens konszern és az orosz államvasutak több mint kétmilliárd euró értékű egyezsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.