Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Óriási tévedés, hogy Kínában azért sikeresebb az átmenet a kapitalizmusba, mert fennmaradt a kommunista párt politikai egyeduralma. Márpedig Moszkvában és Pekingben egyaránt ezt a téves – és korántsem ártalmatlan – következtetést vonták le az eseményekből.

„Mindkét ország rosszul okult a másik példájából. Kína azt a tanulságot szűrte le, hogy a reformok elpusztítják a kommunista pártot, Oroszország pedig, hogy csak erős, tekintélyelvű vezető képes sikerre vinni a reformokat. Emiatt a kínai uralkodó párt ellenzi a politikai változást, Putyin és Medvegyev pedig egyre tekintélyelvűbb vezetésre törekszik” ­– írja a Hoover Intézet honlapján Paul R. Gregory stanfordi kutató és Kate Zhou, hawaii professzor asszony.

Először is nem igaz, hogy a reformok Oroszországban kezdődtek. Mihail Gorbacsov csak 1985-ben került hatalomra, s addigra Kínában már hét éve tartottak a változások. Igaz, a felszín alatt, de éppen ez a lényeg. 1978-ban, egy Hsziaogang nevű falu népi kommunájában kezdődött. A helyiek suba alatt kiosztották a földet a családoknak, és azok megtarthatták az állami beadási terven felüli jószágot és terményt. A példa járvány sebességével terjedt. Mire a kommunista vezetés észbe kaphatott volna, már érezhetően javult a városok élelmiszer-ellátása, s ha a hatóságok elfojtják a spontán mozgalmat, az egész lakossággal kerültek volna szembe. Kétségkívül volt bennük annyi bölcsesség, hogy hagyták „a macskát egeret fogni”, amint Teng Hsziao-ping, a kor reformernek nevezett vezetője mondta.

Gorbacsov pontosan tudta, mi folyik Kínában, és nemhogy más utat akart volna járni, inkább másolni kívánta a kínai példát. Sőt, törvényi garanciákat adott a vállalkozó parasztoknak: ötven évre haszonbérletbe adta volna nekik a földet és a termelőeszközöket, miközben Kínában még hivatalosan törvénytelen volt a magánvállalkozás, olyannyira, hogy balszerencsés vállalkozók tömegei kerültek börtönbe. Csakhogy Oroszországban nem akadt jelentkező. Kínában a negyven éves emberek gyerekfejjel még dolgoztak apáik földjén. Oroszországban ehhez hatvanöt évesnek kellett lenni. Az orosz ember hozzászokott, hogy a ház körüli kis kertészethez elvegye a kolhoztól, ami kell, s nem volt elégedetlen ezzel az élettel. Kínában viszont még friss volt a nagy éhínségek és a tömeggyilkos terror emléke. A reformokhoz társadalmi bázis is kell, és ez Oroszországban nem volt meg. A kínai változás alulról indult, az oroszországi felülről. Emiatt lett sikertelen.

A külföldi tőke becsábítása szintén Kínában kezdődött előbb. Gorbacsov innen vette a mintát, amikor szabadkereskedelmi övezeteket próbált meg létrehozni. Csakhogy Oroszországban a külföldi befektetők nem találtak olyan embereket, akik kiismerték volna magukat a piacgazdaságban, és egyúttal eligazíthatták volna őket a bürokrácia útvesztőiben. Ráadásul semmi sem garantálta a befektetések biztonságát, sőt, a jogszabályi környezet még a gazdasági partnerek szerződésszegésének esetére sem adott kellő biztosítékot.

A jogrendszer Kínában sem felelt meg a piacgazdaság igényeinek, viszont tömegével érkeztek a hongkongi és a tajvani befektetők, akik szót tudtak érteni a kínai hatóságokkal, közvetíteni tudtak nyugati partnereik és a helyi államapparátus között, továbbá saját, otthoni tőkéjük megbízható fedezetet adott a vállalkozás kudarcának esetére.

Kínában tehát új magángazdaság jött létre, amely versenyre ösztökélte a kommunista állami szektort. Ezzel szemben Oroszországban a piaci átmenet abban nyilvánult meg, hogy politikailag jól beágyazott csoportok maguknak kaparintották meg a jövedelmező nyersanyagtermelő és energiaipari vállalatokat. Ennek megfelelően a kapitalizmus a lakosság szemében nem valami új teremtését jelentette, hanem a leplezetlen harácsolást. Ezen a téren is megmutatkozott tehát, hogy Oroszországban a változásnak nincs társadalmi bázisa. A putyini vezetés megpróbálta hát visszaállítani az állami tulajdont, és ahol nem sikerült, ott is megkövetelte, hogy a vállalatvezetés ne a részvényesek, hanem az állam érdekét tekintse elsődlegesnek. Ez nem sokat használt a gazdasági hatékonyságnak.

De Kínában sem dőlt még el minden. A pártfunkcionáriusok egy része ott is tőkéssé vált, és megfordítva: sok vállalkozó épült be a politikai hatalomba. Ha ez a tendencia általánossá válik, akkor Kínában is orosz típusú, stagnáló gazdaság alakulhat ki.

Sun Yatsen, az első kínai elnök portréja a Tiananmen téren
A security personnel walks past a giant portrait of Sun Yat-sen, widely recognised as the father of modern China, on Beijing's Tiananmen Square, September 28, 2009. China's leaders are marking 60 years of Communist Party rule with relentless security around Beijing in an effort to ensure nothing disrupts the parade on October 1 celebrating six decades of the People's Republic. REUTERS/Jason Lee (CHINA POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.