Az Egyesült Államok további együttműködéséről biztosította Hamid Karzait Barack Obama

A kabuli elnöki hivatal szerint a januárban beiktatandó amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy növelni fogja az afgán kormány támogatását az ország biztonságának megerősítésében, a terrorizmus elleni harcban, nemcsak Afganisztánban, hanem "az egész régióban."

Az Egyesült Államok további együttműködéséről biztosította Hamid Karzai afgán államfőt Barack Obama megválasztott amerikai elnök.

Obama és Karzai szombaton este folytattak telefonbeszélgetést. A kabuli elnöki hivatal szerint a januárban beiktatandó amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy növelni fogja az afgán kormány támogatását az ország biztonságának megerősítésében, a terrorizmus elleni harcban, nemcsak Afganisztánban, hanem "az egész régióban."

Ezt Kabulban úgy értelmezik, hogy Washington nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az országgal határos pakisztáni törzsi területekről induló iszlamista támadások megelőzésére. Karzai korábban többször is bírálta Bush-kormányzatot, hogy az nem fordít kellő figyelmet e térségre a terrorizmus elleni harcban.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai kontingens mintegy felét teszi ki a 70 ezer fős nemzetközi biztonsági erőknek, és egyharmadát adta a 2001 óta Afganisztán fejlesztésére szánt 15 milliárd dollárt kitevő segélyeknek. Ugyanakkor az afganisztáni biztonsági helyzet két év óta egyre romlik, az erőszakos cselekmények már a fővárost is elérték.

Obama már választási kampánya során megígérte, hogy növeli az afganisztáni amerikai egységek létszámát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.