Az ebül szerzett pénz hűsége

A svájci legfelsőbb bíróság nemrégiben hozott döntése nyomán hamarosan hozzáférhetnek örökösei a néhai zaire-i (ma Kongói Demokratikus Köztársaság) diktátor, Mobutu Sese Seko vagyonához, amelyet „bankország” idestova tizenkét éve zár alatt tart.

A mintegy nyolcmillió svájci frankra (5,2 millió euró) becsült összegre mindig is fájt a foga nemcsak az örökösöknek, hanem a mindenkori kinshasai kormánynak is. Ehhez azonban legkésőbb 2008. december 31-éig megfelelően dokumentált bizonyítékokat kellett volna eljuttatnia Bernbe arról, hogy a pénzt Mobutu tisztességtelen és törvénytelen úton szerezte, és azért helyezte el svájci bankszámlákon, hogy tisztára mossa. Nos, ez nem sikerült, aminek oka a közép-afrikai országban éveken át dúlt polgárháború, az ebből, valamint az örökös hatalmi és etnikai harcokból eredően a közhivatalokban uralkodó fejetlenségen kívül a diktátor családjának makacs ellenállása lehetett.

A néhai Mobutu Sese Seko a gyarmati hadseregben csupán a törzsőrmesterségig vitte, annak ellenére, hogy szorgos ügynöke volt a belga-kongói titkosszolgálatnak. Pályája a függetlenség elnyerése (1960) után ívelt meredeken felfelé. Kardjánál sokkal jobban forgott köpönyege: előbb a szabadságharcosból lett elnök, Patrice Lumumba kegyeibe hízelegte be magát, ezzel tábornoki rangot és vezérkari főnöki megbízatást kapott, majd, amikor szorult a hurok a kormány körül, nem átallotta kiszolgáltatni Lumumbát a katangai zsoldosok vezérének, Moise Kapemba Csombénak, majd újabb huszárvágással 1965-ben a hatalmat is megkaparintotta a csak a határok által egyben tartott országban.

A világ igazán akkor figyelt fel rá, amikor hatalmát megszilárdítva, öt évvel később belefogott zaireizálási programjába: államosította a bányákat, bankokat, nagyüzemeket, ami tulajdonképpen azt jelentette, hogy a világ egyik leggazdagabb ásványkincs-forrásai felett immár egyedül rendelkezhetett. A jelentős gyémánt- arany-, kobaltexportból származó dollármilliárdokból az ország nem sokat látott. Nagyobb része a katonai szövetségeseinek, az általuk szállított fegyverek kifizetésére, kisebb része pedig – ez sem volt kevés – Mobutu saját zsebébe vándorolt egészen 1996-ban bekövetkezett bukásáig.

Egy évvel később, az ex-diktátor marokkói száműzetésben bekövetkezett halálakor a betéteket őrző svájci bankok zárolták a számlákat, ám sorsukról mindeddig nem sikerült dönteni. A helvétek mossák kezeiket, ők megtettek minden tőlük telhetőt, ám az afrikai állam képtelen volt teljesíteni annak törvényes feltételeit, hogy az elsíbolt a kinshasai kincstárba jusson, s ne az örökösökre – köztük a kormánytag Nzanga Mobutura – szálljon.

A kongói nép pedig eurómilliókkal lett (még) szegényebb egy olyan ügy miatt, amelyben jogi és/vagy erkölcsi tekintetben egyaránt „sáros” a néhai diktátor és családja, a jelenlegi kinshasai kormány, valamint a svájci bankrendszer, felelősségre vonásról pedig szó sem esik.

BULLETS FROM SOVIET MADE MACHINE GUN LAY ON ZAIRAN BANK NOTES FEATURING
MOBUTU SESE SEKO.
BULLETS FROM SOVIET MADE MACHINE GUN LAY ON ZAIRAN BANK NOTES FEATURING MOBUTU SESE SEKO.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.