Az Eb idején nyugszanak a fegyverek

Pihenni fog a lengyel ellenzék: politikai fegyverszünetet jelentett be a labdarúgó-Európa-bajnokság idejére Jaroslaw Kaczynski, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt vezetője keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a PiS érdeme az Eb-rendezés jogának megszerzése, és a rendezvény adta lehetőségek kihasználása érdekében szorgalmazza a nyugodt légkör megteremtését. Pártja nevében nyilatkozva kijelentette, hogy ezért feltételek nélkül felfüggeszti a politikai jellegű "nyilvános, utcai" rendezvények szervezését, de megérti a Szolidaritás szakszervezet tagjainak elkeseredését, akik a kontinensviadal idején akarnak tiltakozni a nyugdíjkorhatár megemelése ellen.

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski, presidential candidate of Poland's Law and Justice Party (PiS) and twin brother of the late president Lech Kaczynski , reads documents on a train from Warsaw to Siedlce June 10, 2010. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: ELECTIONS POLITICS)

Ám Kaczynski a minden hónap tizedik napján tartott megemlékezést a szmolenszki légi katasztrófára nem tartja politikai eseménynek, így júniusban is megtartják a hagyományos gyászmisét az egyik fővárosi templomban, majd ünnepi menetben átvonulnak a szomszédos elnöki palota elé. Pikantériája az eseménynek, hogy a helyszín közvetlen közelében található a Bristol szálló, amelyet az orosz labdarúgó-válogatott szálláshelyéül választott. Újságírói kérdésre válaszolva Kaczynski kiemelte, hogy nem vonja vissza az ukrajnai mérkőzések bojkottjára vonatkozó felhívását. Szerinte a bebörtönzött egykori miniszterelnök, Julija Timosenko a szabad Ukrajna jelképe. Az üggyel kapcsolatban a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az Eb után szélesebb európai körben, akár az Egyesült Államok bevonásával is határozott nyomást kell gyakorolni az ukrán hatóságokra.

A Varsóban június 8-án lejátszandó lengyel–görög nyitómérkőzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy azt várhatóan nem a stadionban fogja megtekinteni. Előrebocsátotta, hogy az orosz oligarcha, Roman Abramovics által márciusban felvásárolt elnöki páholy ügyét botrányosnak tartja, mert ez a hely szerinte, politikai nézetektől függetlenül, a legfőbb lengyel állami méltóságokat illeti meg.

A kormányzó Polgári Platform (PO) képviselői üdvözölték a PiS elnökének fegyverszüneti nyilatkozatát. A politikai pártok körében egyetértés érzékelhető a kérdésben: a koalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke kedden közölt levelében nemzeti összefogásra szólította fel a lengyeleket, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) is a politikai megnyilvánulások mérséklését kéri.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.