Az azeri nép elleni terrorra szólított egy orosz politikus

Diplomáciai jegyzékben tiltakozott kedden az azeri külügyminisztérium Moszkva nagyköveténél amiatt, hogy Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz liberális demokrata párt elnöke az azeri nép elleni terrorra szólított egyik szónoklatában a Safarov-üggyel összefüggésben.

Az orosz és a kaukázusi tömegtájékoztatás kedd esti híradásai szerint az azeri külügyminisztériumba kérették Vlagyimir Dorohin orosz nagykövetet, akinél Halaf Halafov azeri külügyminiszter-helyettes tiltakozott amiatt, hogy a nacionalista kirohanásairól ismert orosz pártelnök szeptember 14-én, az orosz–örmény baráti közösség szervezésében zajlott moszkvai tüntetésen az azeri nép elleni terrorra szólított, illetve más provokatív megjegyzéseket tett azzal összefüggésben, hogy Ilham Aliyev azeri elnök megkegyelmezett Ramil Safarov katonatisztnek.

Halaf Halafov külügyminiszter-helyettes közölte az orosz nagykövettel, hogy az ilyen felelőtlen felszólítások árnyékot vetnek Azerbajdzsán és Oroszország együttműködésére és baráti viszonyára, és ártanak Oroszország tekintélyének, márpedig Moszkva a karabahi rendezéssel foglalkozó úgynevezett minszki csoport társelnöke.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és előléptettek. Az ügy felszította az örmény–azeri viszályt, azt az aggodalmat keltve, hogy kiújulhatnak a harcok a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, de Örményország által elfoglalt Hegyi Karabah enkláve birtoklásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.