Az autonómiakövetelők a mostani jogaikkal sem élnek

Elsősorban az eredményes szlovákiai magyar érdekképviselet lehetőségeiről vitázott pénteken Berényi József és Bugár Béla a Selye János Egyetem konferenciaközpontjában. Az eszmecserét sok polgár kérésére, a www.bumm.sk honlap kezdeményezte.

A Magyar Közösség Pártjának elnöke úgy vélte, hogy amióta az általa vezetett politikai tömörülés képviselői nincsenek a pozsonyi törvényhozásban, a nemzetiségi témák háttérbe szorultak a parlamentben, mert nincs hatékony és megalkuvásoktól mentes érdekképviselete a szlovákiai magyarságnak.  Emiatt is felgyorsult az asszimiláció, amely aggasztó méreteket ölt, hiszen a népszámlálási adatok szerint a rendszerváltás óta 110 ezerrel csökkent a felvidéki magyarok lélekszáma. Berényi József szerint ezt a folyamatot elsősorban a szórványban élők körében a kulturális, a többségében magyarok lakta országrészben pedig a területi autonómia mielőbbi létrehozásával lehet leállítani. Úgy vélte, hogy Híd-Most parlamenti képviselői nem sokat tesznek felvidéki nemzetrész megmaradása érdekében.

Bugár visszautasította ezeket a feltevéseket. Rámutatott, hogy a Most-Híd is aláírta az úgynevezett kisebbségi minimumot, amely a szlovákiai magyarság szellemi és anyagi gyarapodásával kapcsolatos elveket rögzíti. – Mi abból indulunk ki, hogy nemzeti közösségünk szülőföldön való boldogulását meghatározó döntések a pozsonyi parlamentben születnek. Brüsszel és Budapest kellő támogatása is fontos, ám eredményeket elérni csak akkor tudunk, ha lesznek szlovák politikai szövetségeseink. A Selye Egyetem is csak úgy jöhetett létre, hogy nyolc éve több mint ötven szlovák honatya támogatta az anyaország határain túli, egyetlen magyar tannyelvű állami felsőoktatási intézmény létrejöttét. Ugyanilyen konszenzus alapján sikerült módosítani a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is – mutatott rá a Most-Híd elnöke. Aki leszögezte azt is, hogy sokan azok közül, akik autonómiát követelnek és egyéb radikális követelésekkel állnak elő, még a jelenlegi jogaikkal sem élnek. Nem használják például a helyi önkormányzatoknál az anyanyelvüket, nem írnak magyar nyelvű kérvényeket, holott a törvények ezt évek óta lehetővé teszik.

Abban mindkét pártelnök egyetértett, hogy a magyarok lakta Dél-Szlovákiában nincsenek infrastrukturális beruházások, késik a gyorsforgalmi út építése is. A Fico-kabinet nem segíti a kis- és középvállalkozókat sem. Mindezek miatt ebben a térségben aggasztóan növekszik a munkanélküliek száma. Berényi sokat vár a július elején Budapesten sorra kerülő magyar-szlovák együttes kormányüléstől, amelyen a két ország határ menti régióinak fejlesztése is napirendre kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.