Az autonómia a végcél

Erdélyi magyar kerekasztal, illetve hárompárti székelyföldi önkormányzati testület megalakítását javasolja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) abban a nyilatkozatban, amelyet a megalakulásának tízedik évfordulója alkalmából Kolozsváron rendezett szombati gálaesten tett közzé.

A nyilatkozat megállapítja: Kós Károly Kiáltó szó című iránymutató szózata a nemzeti autonómiát jelölte meg felelős és mértéktartó programként az erdélyi magyar közösség számára. Az autonómia volt az cél az erdélyi magyar közéletben, amely politikai egységet teremtett az 1992-es Kolozsvári Nyilatkozat egyhangú elfogadásával.

A nemzeti önkormányzat építése és az autonómia azonban hamarosan háttérbe szorult a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben (RMDSZ), helyét a "jogmorzsákért való alkudozás vette át" - olvasható a nyilatkozatban, amely szerint az EMNT azzal a céllal alakult 2003-ban, hogy az RMDSZ által feladott autonómia célkitűzéseit minden alkotmányos eszközzel képviselje.

A mi igazunk: a mi erőnk című nyilatkozat hangsúlyozza: az EMNT a közbeszéd kiemelt témájává emelte az autonómiát, mivel azonban eszközei nem bizonyultak elégségesnek, létrehozta az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP). Közölték, az RMDSZ-t is integráló októberi demonstráció, a Székelyek Nagy Menetelése nyomán most esély van arra, hogy folytatódjék a 2009-es Székely Önkormányzati Nagygyűlésen megkezdett közösségi építkezés.

Az EMNT szerint a megválasztott székelyföldi polgármesterek és tanácsosok mögött olyan demokratikus felhatalmazás áll, amely hárompárti közösségüket feljogosítaná az egész Székelyföld képviseletére. „E testület lehet a székely parlament előképe, míg területi autonómiánkat ki nem vívjuk, és saját törvényhozó testületünket meg nem választjuk" - fogalmaz a nyilatkozat. Az EMNT felkéri a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), hogy álljon e kezdeményezés élére, az RMDSZ-t, a Magyar Polgári Pártot (MPP) és az EMNP-t pedig arra, hogy támogassák e testület létrehozását.

Az EMNT az erdélyi magyar autonómiatörekvések közös stratégiába való integrálását egy erdélyi magyar kerekasztalra bízná, amelyet az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum utódaként hoznának létre, minden közképviseleti szervezetet magában foglalva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.