Az ausztráloknak súgott a titokzatos Moszad-ügynök

Az izraeli börtönében csak X néven ismert fogoly, Ben Zygier egy elektronikai céget is alapított Olaszországban, amely aztán Iránba és az arab országokba exportálta termékeit – állítja tényfeltáró műsorában az ABC News.

Zygier 2010-ben öngyilkosságot követett el a börtöncellájában, az egyik legszigorúbban őrzött izraeli fegyháznak, az Ajalonnak abban a szárnyában, amelyben Jichák Rabin néhai miniszterelnök gyilkosát, Jigál Amirt is őrizték. Az X néven ismert fogoly körül hírzárlat volt, egészen a közelmúltig, amikor az ABC ausztrál hírtelevízió el nem kezdte feszegetni, hogy ki is ő valójában. Ekkor derült ki, hogy X nem az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztjének a neve, hanem az ausztrál zsidó származású Zygierről van szó, aki a kilencvenes években vándorolt ki Izraelbe és lett a Moszad ügynöke.

Azt most az ABC tényfeltáró műsora, a Foreign Correspondent egy új riportban állítja, hogy Zygier kettős ügynök volt, és a Moszad mellett dolgozott az ausztrál hírszerzésnek, az ASIO-nak is, amelynek az izraeliek számára végzett munkájáról árult el részleteket. Az ASIO megtudhatta például, hogy a Moszad egy Zygier által alapított olaszországi cégen keresztül elektronikai termékeket exportált Iránba és az arab országokba.

Arra, hogy Zygier együttműködik az ASIO-val, a Moszad valamikor 2010 tavaszán jött rá. Miután lebukott, az ügynököt elkapták, Izraelbe vitték és börtönbe zárták, ahol decemberben 34 évesen felakasztotta magát. Zygier vesztéhez állítólag a Mabhúh-gyilkosság vezetett. Három éve a Moszad egy dubaji szállodaszobában likvidálta a Hamász egyik parancsnokát és fegyverkereskedőjét, Mahmúd al-Mabhúhot, az akcióból pedig állítólag Zygier által kiszivárogtatott részletek nyomán lett világhír.

Miután öngyilkos lett, a titokzatos fogolyról – akit még a börtönőrök is csak X néven ismertek – elkezdtek ugyan felröppeni hírek, de az izraeli kormány által elrendelt hírzárlat miatt mostanáig semmi nem derült ki az igazságról. Ezt a hírzárlatot Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap megvédte, és elutasította a vádat, hogy kormánya törvényt szegett volna az ügyben. Ausztrália az üggyel kapcsolatban most azt is vizsgálja, benne volt-e Zygier az akcióban, amelyben a Moszad négy ausztrál-izraeli állampolgár nevét és adatait használta fel útlevel-hamisításhoz; az útleveleket aztán a Mabhúh meggyilkolásával végződött dubaji utazásra használták fel. Canberra emiatt 2010-ben kiutasított egy izraeli diplomatát – a Moszad helyi kapcsolattartóját.

Zygier – írja az Independent – egyébként egyike volt annak a három izraeli-ausztrál ügynöknek, akik kihasználták, hogy az ausztrál törvények szerint 12 havonta egyszer bármelyik ausztrál állampolgár új személyazonosságért folyamodhat, ha akar. Zygiernek amúgy is rengeteg útlevele volt a főleg európai és közel-keleti megbízásokhoz: amikor az öngyilkossága után a holttestét visszavitték Ausztráliába, a papírjai éppen Ben Allen névre szóltak. Második kislánya ekkor még alig néhány hetes volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.