Az ausztrál egyház beismerte, szexuálisan bántalmaztak gyerekeket

Az ausztrál római katolikus egyház beismerte, 1930 óta több mint hatszáz gyerek esett áldozatul papjaik szexuális zaklatásának Victoria államban. Az aktivisták szerint sok esetet nem regisztrálnak, az áldozatok száma tízezer körül lehet.

Denis Hart melbourne-i érsek borzalmasnak és szégyenletesnek nevezte az adatokat. – Úgy tekintünk erre a vizsgálatra, mint amivel hozzájárulunk a bántalmazottak felépüléséhez. Feltárjuk, milyen választ adott az esetekre az egyház, főleg az elmúlt 16 évben, és javaslatokat teszünk, hogyan lehetne segíteni az áldozatokon, és hatékonyabbá tenni a már meglévő megelőző eszközöket – áll az egyház közleményében.

A számok az egyház egyik beadványából derülnek ki, amelyet egy nemi erőszakot és bántalmazást feltáró parlamenti vizsgálóbizottságnak kellett benyújtaniuk. Az egyház szerint a 620 eset az elmúlt nyolcvan évben esett meg, ezek többsége az 1960-as és 1980-as évek között történt.

Az aktivisták szerint az adatok tévesek, az áldozatul esett gyermekek száma akár tízezer is lehet csak Victoria államban. Az utóbbi években a gyerekek szexuális bántalmazása felkapott téma lett Ausztráliában. 2008-ban XVI. Benedek látogatásakor találkozott néhány áldozattal, és nyilvánosan bocsánatot kért tőlük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.