Az atomhatalmakat nem érdekli a szerződés

A fejlesztés és a fegyverkezés annak ellenére folyik, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína is azt vállalta, leszereli az arzenálját – állítja a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet, a SIPRI.

2013 elején nyolc ismert atomhatalom – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína, India, Pakisztán és Izrael – 4400 nukleáris fegyvert tartott hadrendben, ennek közel a felét kiemelt biztonsági készültségben. A nyolc ország összesen 17.765 atomrobbanófejjel rendelkezik – szerepel abban a jelentésben, amelyet a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet, a SIPRI hozott nyilvánosságra hétfőn. A SIPRI szerint a jelek nem arra utalnak, hogy a „hivatalos” atomhatalmak, az öt nagy közül bármelyik hajlana arra, hogy tartsa magát az általa is aláírt atomsorompó-szerződéshez. „Kevés van, ami táplálhatja a reményt, hogy ezek a hatalmak valóban feladják a a nukleáris arzenáljukat. A hosszú távú modernizációs programok tanúsága szerint az atomfegyver még mindig a nemzetközi tekintély és hatalom fokmérőjének számít” – állapítja meg a rezignált hangú jelentésben Shannon Kile, a SIPRI vezető kutatója.

A nagyok közül Kína az, amelyik folyamatosan fejleszti a nukleáris arzenálját, de így tesz India és Pakisztán is. Izraelnek a SIPRI-jelentés szerint 80 intakt nukleáris fegyvere van, ebből harminc atombomba, ötven nukleáris robbanófejet pedig a Jericho II közepes hatótávolságú ballisztikus rakétára szerelve lehetne célba juttatni.

A SIPRI jelentésében szereplő adatok szerint a világ országai tavaly 1,75 billió dollárt költöttek fegyverre – többet, mint bármelyik évben a világháború vége és 2010 között. Ez az összeg a világ GDP-jének két és fél százaléka, és olyan, mintha a világon minden ember fejenként 249 dollárt szánt volna fegyverre. A hagyományos fegyverek kereskedelme a 2003 és 2012 közötti tíz évben 17 százalékkal nőtt, a nagy fegyverexportőrök sorrendje pedig nem változott: az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Kína és Franciaország a fegyverkereskedelem 75 százalékáért felel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.