Az atomenergia a múlt, üzeni Harms

Ha Magyarországon nyíltan lehetne a televízióban vitatkozni az atomenergiáról, akkor a magyarok megértenék, Pakson miért következhetne be súlyos baleset – véli Rebecca Harms zöldpárti politikus, akit leginkább Orbán Viktor kettős beszéde zavar.

Ami a leginkább zavarja, az a kettős beszéd. Az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök másként beszél Brüsszelben és Budapesten. Felháborítja, hogy a kormányfő Brüsszelt Moszkvához hasonlítja, s ezzel a magyarokat az Európai Unió ellen hecceli. – Amikor a jelenlegi magyarországi helyzetet, a médiatörvényt vagy az alkotmányozást bíráljuk, nem ellenségként, hanem a demokrácia barátaiként tesszük – mondta a Népszabadságnak adott interjúban Rebecca Harms, az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának társelnöke.

Az ötvenhat éves német politikus közép-európai körútja során járt hazánkban. Részt vett a Közép-európai Egyetemen (CEU) a magyarországi médiaszabadságról tartott fórumon, ellátogatott Paksra, s meghallgatta az atomerőmű felújításáról-bővítéséről adott tájékoztatót. A 2004 óta EP-képviselő Harms lapunknak azt hangoztatta, hogy európai perspektívából nem csak a magyar médiatörvény problematikus: a tudósítások „gleichstaltolását” hozó bulgáriai médiakoncentráció vagy Olaszországban a média és a politikai hatalom összefonódása szintén aggasztó jelenség.

A magyar médiatörvény kapcsán egyik konkrét kifogása az volt, hogy magyarságellenes megnyilvánulásért újságírókat is felelősségre lehet vonni. – Ez elfogadhatatlan, a médiának a vélemények sokszínűségét kell megmutatnia, szóhoz juttatva a kritikus kisebbséget is. A médiatörvénnyel a magyar kormány a maga kedvére alakíthatja a tudósításokat – hangoztatta. Az alkotmányozás kapcsán pedig azt tette szóvá, hogy az nem a társadalom legszélesebb rétegeinek bevonásával, hanem egyetlen politikai erő akarata alapján történt.

A kérdésre, hogy a magyarországi helyzet kikényszeríthet-e szankciókat, Harms azzal felelt: annak örülne, ha nem fajulna idáig az ügy. De az sem mehet tovább, hogy a tagállamok tudatosan megsértik az európai demokratikus alapértékeket. Azt a cinikus viccet hozta fel, ha az Európai Unió ma be akarna lépni az EU-ba, akkor a csatlakozási kérelmét vissza kellene utasítani – több tagállamban tiporják lábbal a demokratikus jogokat. Ám a bírálatokkal nem a büntetés a céljuk. Ellenkezőleg, szeretnének minél több magyart megnyerni az európai demokratikus alapértékek mellett. Persze a jólét sem elhanyagolható „motiváló tényező”. Európának többet kell tennie azért, hogy Magyarországon ne nyíljon végzetesen szét a gazdagokat és a szegényeket elválasztó szakadék, ne növekedjenek a nyugat és kelet közötti különbségek.

A paksi atomerőmű kapcsán Harms elgondolkodtatónak nevezte, hogy még mindig tart a 2003-as üzemzavar következményeinek felszámolása. Szerinte ez is mutatja a tíz évvel ezelőtti eset súlyosságát. Problematikusnak látja, hogy Magyarország nem rendelkezik a használt nukleáris fűtőelemek feldolgozásához, raktározásához szükséges infrastruktúrával. – Az atomszemetet nem lehet az idők végtelenségéig Oroszországba exportálni – mondta a zöldpárti politikus, akinek élete összefonódott az atomenergia elleni harccal. Szűkebb hazájában, Alsó-Szászországban a kezdetektől, 1977-től kivette a részét a gorlebeni atomhulladék-tároló elleni tiltakozó élőláncokban és ülősztrájkokban.

Arra a felvetésre, hogy a visegrádi négyek – ahogy azt az októberi budapesti kormányfői csúcs is megmutatta – „atomfrontot” alkotva, elkötelezettek a nukleáris erőművek mellett, Harms lakonikusan úgy reagált: az atomenergia a múlt. Európában 1986, a csernobili katasztrófa óta nem épült új erőmű. Ugyan terveznek újakat, de ezek elképesztően drága beruházások. Nagy-Britanniában, ha tényleg megépítik, azért lesz új atomerőmű, mert a francia-kínai ajánlatot rengeteg állami szubvencióval stafírozzák ki, s ráadásul 35 évre előre szabnák meg a villamosenergia-árakat.

Harms szerint Kelet-Közép-Európában is meg fogják érteni, az ökológiai szempontokra épülő politika nem tehertétel, hanem innovációban és munkahelyteremtésben is lehetőség az ipar számára. Aki ezt nem ismeri fel, s nem kapcsol át, azzal kell szembenéznie, hogy nemzetközi versenyképességben is lemarad.

Arra, hogy a magyar közvéleményt a fukusimai tragédia után sem izgatja a paksi atomerőmű, egy esetleges dunai vízerőmű viszont élénk társadalmi tiltakozást váltana ki, Harms úgy reagált: ha Magyarországon nyíltan lehetne például a televízióban vitatkozni az atomenergiáról, akkor a magyarok megértenék, Pakson miért következhetne be súlyos baleset. S milyen kockázatokkal jár az atomenergiához való ragaszkodás.

A német zöldek választási eredményéről azt mondta: a kampányban sok hibát követtek el, szeptember végén ezért kaptak csak nyolc százalékot a remélt két számjegyű eredménnyel szemben. A párt ereje és társadalmi befolyása azonban szerinte változatlan, figyelemre méltónak nevezte, hogy több tartományban ők irányítják az agrártárcát. Elismerte, hogy megosztottak: választóik fele Angela Merkelt koalíciós partnerként is elfogadná, a másik fele viszont tart a CDU elnökétől, mint a tűztől. Harms örült volna a zöldek és a kereszténydemokraták koalíciós tárgyalásainak. Így egyértelműen kiderülhetett volna, mire mond igent, és mire nemet az ökológiai párt.

Rebecca Harms élete összefonódott az atomenergia elleni harccal
Rebecca Harms élete összefonódott az atomenergia elleni harccal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.