Nemzetközi sajtószabadság-díjat kapott az atlatszo.hu

A magyar atlatszo.hu és a marokkói Mamfakinch kapta a Global Voices és a Google közös, Breaking Borders elnevezésű díját. Az elismerést olyan online projektek kapják, amelyek sokat tesznek az internetes szólásszabadságért.

A díjat másodjára osztották ki, a nyertes jutalma tízezer dollár. A Global Voices honlapja szerint idén a díjat két olyan országban működő szervezet kapta, ahol gyakran fenyegetik a szólásszabadságot. Mindkét díjazott fiatal, önkénteseket alkalmazó szervezet, akik helyi közösségekből nőttek ki, hogy promótálják az aktív részvételen alapuló akciókat, és megvédjék jogaikat, különösen a szólásszabadságot.

A Global Voices az Atlatszo.hu-ról azt írja, hogy a szervezet a szólásszabadság védelmében lép fel, a médiajogok érvényesítéséért és egy hatékonyabb médiaszabályozásért küzd. Missziójuk, hogy felelősségre vonják azokat a kormányzati tisztségviselőket, akik nem megfelelően használják fel a közpénzeket, és megpróbálják arra ösztönözni az újságírókat, hogy kerüljék az öncenzúrát.

A marokkói, interneten szerveződő Mamfakinch civil közösség lett a másik díjazott. Nevük azt jelenti, „Nem adjuk fel”, és a marokkói utcai tüntetések hatására szerveződött. A szervezet honlapját demokrata fiatalok működtetik. Különböző írásos anyagokat állítanak össze, és terjesztik a polgárok között azért, hogy ezzel is segítsék a demokratikus változásokat Marokkóban. A honlap rövid idő alatt a legnépszerűbb oldal lett az országban, egy millióan regisztráltak a blogján, és több ezren követik a közösségi oldalakon.

A Global Voices egy olyan weboldal, amely blogokat, a média által ritkán szemlézett országokból származó híreket gyűjt össze, ezzel próbálva "felerősíteni" azokat a hangokat, amelyek a globális médiában nem hallatszanak. Alapítója Ethan Zuckerman és Rebecka MacKinnon amerikai közösségimédia-kutatók. A díjat a Global Voices július 2-3-án, Nairobiban tartott találkozóján adták át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.