Az Arab Liga megfigyelőit megnyugtatta a tegnapi látogatás

Semmi rémisztőt nem látott keddi látogatásán Homszban az Arab Liga küldöttsége – állítja a megfigyelők vezetője, aki szerint a helyzet megnyugtató, de a teljes feltáráshoz további nyomozásra van szükség. Az emberi jogi szervezetek eközben azt mondják: a szudáni tábornok, aki Darfurban is dolgozott, sosem fog katonai segítséget kérni, hogy megbuktassák a szír elnök rendszerét.

Mint a delegáció vezetője elmondta: látják Szíria együttműködési készségét a béke megteremtésében, a helyzet Homszban pedig szerinte „megnyugtató”. A szudáni Musztafa al-Dabi tábornok a Reutersnek beszélt erről, majd hozzátette: a lázadó város egyes részei azért, ahol a megfigyelők jártak, egyáltalán „nem voltak jó állapotban”.

Újabb városokba látogatnak el

Bár a delegáció érkezése előtt kivonták a tüzérséget és a tankokat a városból, a több tízezres tömegtüntetésben részt vevőkkel szemben mégis használtak könnygázt és éleslőszert, hogy feloszlassák őket, annak ellenére is, hogy korábban azt ígérték: az Arab Liga béketárgyalásai alatt visszavonják a katonaságot a városokból, és engedélyezik a békés tüntetéseket. Hat tüntetőt lelőttek a katonák, mikor tüzet nyitottak a tegnap összegyűlt hatalmas tömegre, mely őszinte beszédre buzdította a megfigyelőket. A civilek közül több mint ötezren, a katonák közül pedig kétezren vesztették életüket az elmúlt kilenc hónapban.

Ennek ellenére a delegációvezető al-Dabi szerda reggel úgy nyilatkozott: a helyzet teljesen megnyugtató. – Volt néhány zűrös hely, ahol a helyzet nem a legjobb, de nem történt semmi rémisztő, legalábbis amíg mi ott voltunk. Minden nyugodt volt, és nem voltak összecsapások. Tankokat nem láttunk, csak felfegyverzett harckocsikat. De ne felejtsük el, ez még csak az első napunk volt, így alaposabb nyomozásra lesz szükség, hogy mindennel tisztában legyünk. Annyi bizonyos, hogy húsz embert otthagytunk a városban, akik hosszú időn át maradnak – írja a BBC.

Az AFP-nek a vezető úgy nyilatkozott: csütörtökön három másik, a felkelőket tömörítő városba látogatnak el, Hamába, Idlibbe és Dérába. 

Letartóztatottakat engedtek el

Az ellenzéki, emberi jogi csoportok eközben erősen kritizálják al-Dabit, mert – mint mondják – lehetetlen, hogy a darfuri és szudáni eseményekben részt vevő katona valaha is erős katonai fellépést kérjen a szíriai elnök és rendszere ellen. Az Arab Liga szerint viszont al-Dabi nagyszerű katonai és diplomáciai tapasztalatokkal rendelkezik.

Az emberi jogi szervezet azzal is gyanúsítja a szír hatóságokat, hogy a megfigyelők által nem látogatható katonai létesítményekbe rejtették el azt a több ezer letartóztatottat, akiket a békekezdeményezés miatt szabadlábra kéne helyezniük. Az Amnesty International számításai szerint 15 ezer letartóztatott lehet börtönökben. A szír állami tévé egyébként most jelentette be, hogy szabadon engedett 755 foglyot, akiket a kilenc hónapja tartó felkelés során "kisebb incidensek" miatt tartóztattak le, de akiknek "kezéhez nem tapad szíriai vér."

Szíria legfőbb szövetségese, Oroszország eközben arra biztatja a szír rezsimet, hogy teljes mértékben működjön együtt a megfigyelőkkel, és engedjen nekik annyi szabad teret, amennyi csak elképzelhető. Mások szerint viszont ha Szíria enged az Arab Liga béketervének, és gyengít uralmán, akkor egész városok esnek ki felügyelete alól.

Gyászolók a pénteken, bonbatámadás során Damaszkuszban elhunytak koporsóit viszik a temetésre
Mourners carry the coffins of people killed at security sites on Friday in two car bomb attacks, at the Umayyad Mosque in Damascus December 24, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA. The United Nations expressed grave concern about twin suicide car bombings in Damascus and condemned the attacks that killed 44 people and lent a grim new face to the uprising in Syria. REUTERS/Sana/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS RELIGION) OBITUARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.