Az Arab Liga is elismerte az új szír ellenzéket

Az Öböl-menti államokon, Szíria nyugati szövetségesein és Törökországon kívül már az Arab Liga is elismerte az új szír koalíciót, és csatlakozásra buzdított más csoportokat is.

A szövetségre lépett ellenzéki erők vasárnap, Dohában jelentették be a Szír Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója nevű hatvantagú testület létrehozását, amelyben az eddigi legnagyobb ellenzéki csoport, a Szír Nemzeti Tanács (SNC) huszonkét helyet foglal el. Az új koalíció elnöke a Szíriából júliusban elszökött Moaz al-Katib, az ellenzék egyik vezéralakja, az Omajjád-nagymecset korábbi imámja lett.

A török Ceylanpinar városból így látni a szír Rász al-Aint egy légitámadás után
Turkish members of the media film smoke rising over the Syrian town of Ras al-Ain after an air strike, seen from the Turkish border town of Ceylanpinar, Sanliurfa province November 12, 2012. Syrian warplanes bombed the rebel-held town of Ras al-Ain on Monday, just metres from the Turkish frontier, sending scores of civilians fleeing for safety into Turkey. Helicopters also strafed targets near the town, which fell to rebels on Thursday during an advance into Syria's mixed Arab and Kurdish northeast. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: POLITICS CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)

Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni sejk, katari kormányfő szerint az Arab Liga miniszteri tanácsa felszólította a regionális és a nemzetközi szervezeteket, hogy az új csoportot a szír nép legitim képviselőjeként ismerjék el, és nyújtsanak nekik „politikai és anyagi támogatást.” Az Arab Liga nem siette el a dolgot. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a szervezet pár tagja – mint például Irak és Libanon – még nem állt a szír felkelés mellé, és nem is akarják megbuktatni Bassár el-Aszad szír elnököt, írja a BBC.

Korábban az Öböl Menti Együttműködési Tanács hat tagja, Szíria nyugati támogatói és Törökország is elismerte a koalíciót.

Eközben folytatódott a török–szír határ mellett fekvő, arabok és kurdok lakta Rász al-Ain város bombázása, számolt be a Reuters. Sokan a török Ceylanpinar településre menekülnek. A kormánypárti erők megpróbálják kifüstölni a felkelőket, akik gyakran a helyiek által elhagyott házakban vernek tanyát. A lázadók benyomulása az északkeleti országba a legnagyobb menekülthullámot indította el a felkelés tavaly márciusi kezdete óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.