Az arab csúcs résztvevői kiálltak a szudáni elnök mellett

Az Arab Liga csúcsértekezlete, amely hétfőn este, a tervezettnél fél nappal hamarabb befejeződött Dohában, elutasította a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által dárfúri háborús bűnökkel vádolt szudáni elnök ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot.

Az arab vezetők szerint az Omar Haszan Ahmed el-Besír ellen kiadott elfogatóparancs sérti a diplomáciai kapcsolatokról kötött 1961-es bécsi egyezményt. A dárfúri helyzet megoldását célzó minden erőfeszítéshez az összes érintett szudáni erő közti egyezségre van szükség, nem pedig az elnök ellen indított perre - áll az Amr Musza főtitkár által felolvasott zárónyilatkozatban.

A találkozón jelen volt a szudáni elnök is, és felkérte a részvevőket, hogy határozottan utasítsák el a körözést, követeljék az érvénytelenítését. Bassár el-Aszad szíriai elnök tört lándzsát elsőként Besir mellett, mondván, hogy kísérlet folyik az arabok meggyengítésére és Szudán szétszakítására.

A kétnaposra tervezett regionális tanácskozást minden indoklás nélkül jelentősen lerövidítették a részvevők. (Eredetileg úgy volt, hogy kedden délben ér véget.) Nem ismeretes, hogy van-e ennek köze ahhoz a kínos közjátékhoz, amely kevéssel a hétfő déli megnyitó után zajlott le a dohai értekezleten. Moammer el-Kadhafi líbiai vezető a napirendtől eltérve mikrofont ragadott, és ostorozni kezdte a szaúdi király nyugati országokhoz fűződő kapcsolatait. "A britek kreációjának és az amerikaiak szövetségesének" nevezte Abdallah királyt, de utána kijelentette, hogy hajlandó kibékülni vele.

A házigazda katari emír megpróbálta lecsendesíteni őt, és felkérte a protokoll betartására, mire Kadhafi kijelentette, hogy "ő nemzetközi szintű vezető, ő a rangidős arab államfő, Afrika királyainak királya, a muszlimok imámja, és nemzetközi státusa miatt nem hagyhatja, hogy alacsonyabb szintre ereszkedjen le", majd kiviharzott a teremből.

Kevéssel Kadhafi "formabontó" felszólalása után katari közvetítéssel 30 perces közvetlen találkozó jött létre a líbiai vezető és Abdallah király között. "Eloszlott a félreértés Szaúd-Arábia és Líbia között ezen a csúcstalálkozón" - jelentette ki a sajtó képviselői előtt egy magas rangú líbiai illetékes. Szaúdi részről senki sem kommentálta a találkozót. Évek óta fagyos a viszony a két ország között.

Ennek az az előzménye, hogy ádáz és sértésekkel teletűzdelt vita zajlott le a 2003-as arab csúcsértekezleten Kadhafi és az akkor még trónörökös Abdallah között Rijád Washingtonhoz fűződő kapcsolatairól. 2004 júniusában olyan sajtócikkek jelentek meg az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiában, amelyek szerint Kadhafi összeesküvést szőtt Abdallah megöletésére. Líbia visszautasította a vádat. Kadhafi kirohanása azért is volt különösen kínos a szervezők számára, mert a dohai csúcstalálkozónak hivatalosan az arab országok közti megbékélés jegyében kellett volna lezajlania.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A sok kérdésben vitázó arab államok megosztottságát csak súlyosbította Izrael december 27. és január 18. között végrehajtott gázai övezeti hadművelete. Mahmúd Abbász palesztin elnök kérte hétfőn az arab vezetőket, hogy tegyenek lépéseket a közel-keleti kérdés rendezésére létrehozott nemzetközi kvartettnél, kivált Barack Obama amerikai elnök kormányánál, hogy vegye rá a keddtől jobboldali kormányzás alatt álló Izraelt a békefolyamat felújítására.

Aggodalmát hangoztatta az izraeli "szélsőséges erők felemelkedése " miatt, és hangsúlyozta, hogy "minden további tárgyalás terméketlen lesz, ha Izrael folytatja telepbővítő politikáját és agresszióját" a megszállt palesztin területeken. A palesztinok belső párbeszédére utalva, amelynek szerdán kell felújulnia Kairóban, Abbász kijelentette: eltökélt szándéka a lehető leggyorsabban elérni a nemzeti egységet. Az út ehhez egy nemzeti egységkormány megalakításán át vezet - mondta.

Bassár el-Aszad, Szíria elnöke azt mondta az értekezleten: továbbra is arra törekszik, hogy hazája békét kössön Izraellel. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy "Izrael nemrégiben megválasztott új kormányának igazi célja ellentétes a békével". "Ez nem kényszerít minket stratégiánk megváltoztatására, de meg kell változtatnunk taktikánkat és eszközeinket" - tette hozzá. Fontosnak és szükségesnek nevezte a radikális arab fegyveres csoportok ellenállását a zsidó állammal szemben, mert - mint mondta - csak így lehet kompromisszumra kényszeríteni Benjámin Netanjahu új, keményvonalas izraeli miniszterelnököt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.