Az amerikai titkosszolgálatok nem tudták, hogy emberük terrorista

Az amerikai titkosszolgálatoknak nem volt tudomásuk arról, hogy David Coleman Headley, akit informátorként alkalmaztak, részt vett az indiai Mumbaiban két évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás előkészítésében - közölte hétfőn a nemzeti hírszerzési igazgató hivatala.

Noha az amerikai titkosszolgálatok rendelkeztek néhány, Headley-re nézve terhelő információval, azokat belső szabályozási és eljárási okok miatt a 2008. november 26-i támadásig nem hozták összefüggésbe az India elleni terrorista tervekkel. A hivatal közleménye szerint az amerikai kormány azonnal jelezte volna Indiának, ha tudta volna, hogy Headley mire készül.

A The Washington Post értesülései szerint az amerikai hatóságokat 2001 óta legalább öt alkalommal figyelmeztették arra, hogy Headley feltehetően terroristákkal áll kapcsolatban, sőt, hogy a férfi fegyveres kiképzésen vett részt Pakisztánban az iszlamista és India-ellenes Laskar-e-Taiba terrorcsoport szervezésében.

Az amerikai kormányzatnál Barack Obama elnök mostani indiai útját megelőzően rendeltek el vizsgálatot annak kiderítésére, hogy valóban az amerikai titkosszolgálatok közötti együttműködés hiánya okozta-e, hogy Washington nem értesítette Új-Delhit a merényletet előkészítő Headley tevékenységéről.

A tavaly október 9-én, Chicagóban letartóztatott, pakisztáni származású, de amerikai állampolgárságú Headley márciusban bűnösnek vallotta magát több terrortámadás előkészítésében. Elismerte, hogy részt vett a Mohamed-karikatúrákat közlő dán lap, a Morgenavisen Jyllands-Posten koppenhágai és aarhusi irodája elleni szervezkedésben is. A 166 halálos áldozatot követelő mumbai mészárlás előtt ötször, utána pedig egyszer fordult meg Indiában. A férfi az amerikai DEA kábítószer-ellenes ügynökség informátora is volt.

G.K. Pillai indiai belügyminiszter Obama látogatását megelőzően csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Headley neve sem 2008. november 26-a előtt, sem pedig azután nem jutott el Amerikából az indiai hatóságokhoz, amelyeknek pedig módjukban lett volna letartóztatni a terroristák felderítő emberét, amikor ő 2009. márciusában ismét Indiában járt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.