Az amerikai rakétavédelmi rendszer európai projektjének leállítását kérik Obamától cseh polgármesterek

Az amerikai rakétavédelmi ernyő európai projektjének felülvizsgálatára és leállítására szólította fel Barack Obama leendő amerikai elnököt harminc csehországi település polgármestere - közölték vasárnap Prágában.

"Kérjük önt, hogy az amerikai kormány vizsgálja felül a nemzeti rakétavédelmi ernyő elemeinek elhelyezését Európában,  településeink közelében és állítsa le ezt a veszélyes projektet" -  olvasható a levélben.

A nyílt levelet olyan polgármesterek írták alá, akiknek a  települései a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Brdy  katonai körzet mentén fekszenek. A júliusban aláírt cseh-amerikai  szerződés szerint Brdyben egy amerikai radarállomást létesítenek,  amely a Lengyelországba tervezett rakétabázissal együtt az amerikai  rakétavédelmi ernyő európai pillérét képezné.

A polgármesterek szerint a projekt "máris feszültséget keltett  az USA és Oroszország, valamint az Egyesült Államok és Európa között  és  a fegyverkezési verseny fokozásához fog vezetni".

Csehországban a legutóbbi felmérések szerint a lakosság mintegy  kétharmada tartja veszélyesnek és utasítja el az amerikai  radarállomást. A szociáldemokrata-kommunista ellenzék azt követeli a  kormánytól, hogy a radarról írjanak ki népszavazást. A Mirek  Topolánek vezette cseh koalíciós kabinet azonban támogatja a  projektet és a népszavazási kérést elutasította. A kormányoldal  azonban nem egységes a kérdésben, s jelenleg nincs meg a megfelelő  többsége a radarszerződés parlamenti elfogadásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.