Az amerikai hatóságok akadályozzák Bales ügyvédjét

A 17 afgán civil kivégzésével vádolt amerikai katona ügyvédje szerint az amerikai hatóságok akadályozzák, hogy normálisan ki tudja vizsgálni az ügyet.

John Henry Browne ügyvéd szerint az amerikai hatóságok Afganisztánban megakadályozták, hogy a csapata beszéljen a kandahári kórházban a sérült afgánokkal, és hátráltatták azt is, hogy később felvegyék velük a kapcsolatot.

– Amikor beszélni akartunk a sérültekkel, akkor a katonai ügyészek ezt megtagadták tőlünk. Később megtudtuk, hogy másnap az ügyészek beszéltek velük, majd haza is engedték őket a kórházból, arról pedig nem kaptunk információt, hogyan vehetnénk fel velük a kapcsolatot – mondta az ügyvéd, aki azt is állítja, hogy az ügyészek nem mondták el, miről beszéltek a sérültekkel, és azokat a felvételeket sem mutatták meg nekik, amelyeken Bales az öldöklés után éppen visszatér a bázisra.

Egyelőre még nem tudni, hogy mikor lesz a tárgyalás. Browne elmondta, hogy van egy csapata Afganisztánban, akik segítenek a helyszínen kivizsgálni az ügyet, de a vádat emelő katonai ügyészektől nem sok segítséget kapnak.

– Azzal kellett szembesülnünk, hogy semmilyen információt nem kapunk a kormánytól. Ez pedig megakadályozza, hogy normálisan kivizsgáljuk az ügyfelemet ért vádakat – mondta Browne pénteken.

Még mindig nem tudni, hogy mi történt pontosan. A helyi lakosok szerint Bales nem volt egyedül, mások szerint pedig az éjszaka folyamán kétszer is elhagyta a bázist. Bales számára a következő lépés, hogy kivizsgálják, van-e elmezavara, ez azonban több hónapot is igénybe vehet.

Eközben a CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből kiderül, hogy minden eddiginél alacsonyabbra csökkent az Egyesült Államokban az afganisztáni háború támogatottsága, már csak minden negyedik amerikai vélekedik kedvezően hazájának a konfliktusban való részvételéről.

A háború 2001-ben történt kitörése után először fordul elő, hogy a republikánusok többsége is a megszállás és a harcok ellen van. A megkérdezetteknek csak a 37 százaléka vélekedett úgy, hogy Afganisztánban jó irányba haladnak a dolgok, és 55 százalék szerint az amerikai erőknek már az elnök által meghatározott határidő, vagyis 2014 vége előtt ki kellene vonulniuk az országból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.