Az amerikai haditengerészet motorcsónakra lőtt a Perzsa-öbölben

Teljes sebességgel az amerikai hajó felé közeledett egy kis vízi jármű, és nem válaszolt a figyelmeztetésekre. Az amerikai haditengerészet egyik lövéseket adott le rá Dzsebel Ali kikötőjénél, Dubaj közelében. Az incidensnek egy halottja és három súlyos sérültje van, mind indiaiak.

A Bahreinben állomásozó amerikai flotta közleménye szerint a Rappahannock üzemanyag-szállító hajó azután adott le lövéseket a csónakra, hogy az nem válaszolt a figyelmeztetésekre, és túl gyorsan közeledett. Többször is felszólították a motorcsónakot az útirányváltoztatásra, de erre sem reagáltak. A Reutersnek egy amerikai katonai illetékes úgy nyilatkozott: az incidensnek egy halálos áldozata van és három súlyos sérültje. Mind a négyen indiaiak.

A Rappahannock, az amerikai haditengerészet egyik üzemanyag-szállító hajója
The U.S. Navy supply ship USNS Rappahannock maintains station as it prepares a replenishment at sea in this U.S. Navy photo handout photo taken in the South China Sea March 21, 2012. A security team aboard the Rappahannock fired upon a small motor boat off the United Arab Emirates July 16, 2012 after it ignored warnings to halt its approach, officials said. The motor boat ignored a series of non-lethal warnings as the ship approached the Rappahannock, in the waters near the UAE port of Jebel Ali, U.S. Naval Forces Central Command said in a statement. REUTERS/MC3 Cale Hatch/US Navy/Handout (UNITED STATES - Tags: MILITARY POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

–A haditengerészeti előírásoknak megfelelően a legénység többször figyelmeztette a hajót, csak ezután lőtt – áll a közleményben. a hajó legénysége gépfegyverrel lőtt a motorcsónak legénységére.

Az AP hírügynökség is úgy tudja, egy ember meghalt, hárman pedig megsérültek. Egyelőre azt sem tudni, hogy a motorcsónakon kik ültek. Állítólag a rendőrség már a helyszínen van, a lövések után ugyanis a körülbelül kilenc méteres motorcsónak egy halászok által használt kis kikötőbe érkezett. Az amerikai haditengerészet közölte: vizsgálja a történteket.

Az incidens a Hormuzi-szorostól nem messze, a Perzsa-öbölben történt, ahol egyre nagyobb a feszültség. Irán ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, amivel komoly fennakadásokat okozna a világ olajkereskedelmében. Irán az olajembargó miatt fenyeget: ezzel ugyanis legfontosabb bevételi forrásától vágták el a nyugati hatalmak, amelyek ezzel arra akarják rábírni, hogy hagyjon fel nukleárisfegyver-programjával. Irán mindközben azt állítja: atomprogramja békés célú.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.