Az amerikai haderő felelős az afganisztáni civil áldozatokért

Sajtóértesülések szerint az amerikai hadsereg felelősségét fogja megállapítani az a vizsgálat, amelyet a hét elején egy nyugat-afganisztáni falura mért, több tucat afgán civil halálát okozó légitámadás miatt indítottak.

Az afgán kormány és az amerikai hadsereg közös vizsgálatot folytatott le, hogy feltárja, pontosan mi történt hétfő éjjel a  Faráh tartománybeli Bala Buluk településen.
A hasonló korábbi esetekhez képest szokatlanul gyorsan, várhatóan már pénteken nyilvánosságra hozzák a vizsgálat eredményét.

Már ezt megelőzően a The New York Times és a CNN  hírtelevízió hírül adta, hogy a vizsgálat el fogja marasztalni az  amerikai haderőt, felelőssé téve több tucatnyi civil haláláért.

Beszámolók szerint a körzetben hétfő reggel tálib fegyveresek  összecsaptak az afgán és a nemzetközi biztonsági erőkkel. Az egész  nap tartó, éjszakába nyúló harcokat az amerikai erők végül  légicsapásokkal döntötték el. Összesen több mint száz halottat  számláltak össze a harcok és a légicsapás után a helyszínen, közülük  nagyjából 70 civilét. Az afgán rendőrség közlése szerint idősek, nők  és gyerekek is voltak a halálos áldozatok között.

A csütörtökön befejeződött vizsgálatra azért volt szükség az  amerikai katonaság szóvivője szerint, mert előfordult, hogy a  tálibok az általuk megölt civilekről próbálták elhitetni, hogy a  külföldi erők áldozatául estek.

Faráh tartomány székhelyén a történtek hírére több száz  tiltakozó kövekkel dobálta meg a hivatali épületeket és a tüntetés  feloszlatására kivezényelt rendőröket, akik a levegőbe leadott  lövésekkel próbálták szétoszlatni az Amerika-ellenes jelszavakat  skandáló tömeget.

Az ENSZ adatai szerint tavaly több 800 civil halálát okozták az afgán biztonsági erők és külföldi szövetségeseik Afganisztánban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.