Az államfő kiabált a tárgyalóteremben

De senki nem hallotta. Mohamed Murszi egy három évvel ezelőtti halálos börtönszökés miatt jelent meg Kairóban a bíróság előtt.

Veszekedésig fajult a tavaly puccsal megbuktatott egyiptomi elnök, Mohamed Murszi szökési perének az első meghallgatása kedden Kairóban. Murszit ebben az ügyben azzal vádolják, hogy felelős azoknak a rendőröknek a haláláért, akik három éve haltak meg, amikor több mint száz fogoly tört ki a kairói Vadi al-Natrun börtönből. A foglyok egyike a Muzulmán Testvériség tagjaként a későbbi elnök, Murszi volt.

Az elnököt a hadsereg léptette le, amely láthatóan szereti éreztetni, hogy Murszinak már semmiféle hatalma nincs Egyiptomban. Az elnököt kedden a vádlott-társaival együtt egy hangszigetelt üvegkalitkába zárták a tárgyalóteremben, és csak azután adtak szót neki, ha felemelte a kezét. Ha a cél az volt, hogy feldühítsék, az üvegkalitka hatott: Murszi a meghallgatás egyik pillanatában kiabálni kezdett, hogy még mindig ő Egyiptom legitim elnöke, a bíró pedig kicsoda, hogy ítélkezzen felette. Amikor a jelenlévő újságírók belehallgathattak, hogy mi hangzik el a kalitkában, a vádlottak a „Le a hadsereggel!” kiáltásokban törtek ki, a mikrofonjukat sietve kikapcsolták.

Murszit kedden helikopteren szállították az alexandriai börtönéből Kairóba, a pernek helyszínt adó rendőrakadémia épületébe. Ekörül hatalmas volt a biztonsági készültség, a rengeteg rohamrendőr mellett páncélozott járműveket is lehetett látnia, a levegőben pedig folyamatosan harci helikopterek köröztek. Tüntetni csak a puccsot vezénylő vezérkari főnök és védelmi miniszter, Abdel Fattah al-Sziszi hívei vonultak ki. Sziszi valószínűleg Egyiptom következő elnöke lesz. Sziszi még tavaly jelezte, hogy ha a nép és a hadsereg is támogatja, kész indulni a következő államfőválasztáson. A hadsereg hétfőn hivatalosan kiállt a jelöltsége mellett, az egyiptomiakét Sziszi pedig már korábban megszerezte, akkor, amikor a népszavazáson elsöprő többséggel jóváhagyták a közel-keleti ország új alkotmányát.

Murszinak a szökési ügy a második pere. Az első még novemberben kezdődött. Ebben tüntetők elleni erőszakra való paranccsal vádolják egy halálos áldozatokat is követelő 2012. decemberi demonstráció miatt. Vár rá egy harmadik ügy is, mert állítólag összejátszott Egyiptom ellen két külföldi szélsőséges szervezettel, a palesztin Hamásszal és a libanoni Hezbollahhal is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.