Az al-Kaida robbantott Bagdadban

A múlt heti merényletsorozatban hatvankilencen haltak meg és több mint száz sérült volt. A terroristák célja a börtönbe zárt szunnitákkal való szolidaritás volt.

Az al-Kaida iraki szárnya jelentkezett a 69 ember életét kioltó, múlt heti bagdadi merényletsorozat elkövetőjeként, írja a hirado.hu. Az Iraki Iszlám Állam, a terrorszervezet iraki szárnyának közleményét az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai szervezet észlelte. Mint írják: a támadásokat a börtönben sínylődő szunnitákkal való szolidaritásuk jegyében és a kivégzettek emlékére indították.

Iraki rendőrök az egyik robbanás helyszínét mérik fel Bagdad északi részén
Iraqi security forces inspect the site of the bomb attack in Baghdad's Shaab District, northern Baghdad, December 22, 2011. The death toll from a series of bomb attacks in the Iraqi capital has climbed to at least 40, with scores wounded, a government health official said on Thursday. More than 10 explosions struck Baghdad on Thursday morning, in the first apparently coordinated attack on Iraq's capital since a crisis erupted between its Shi'ite-led government and Sunni rivals after the withdrawal of the last U.S. troops. REUTERS/Thaier al-Sudani (IRAQ - Tags: CONFLICT)

A csütörtöki robbantások a többségében síiták lakta körzetekben piacok, fűszerüzletek, kávézók és kormányzati épületek ellen irányultak. Azóta, hogy az amerikai csapatok távoztak az arab országból, ez volt a legvéresebb merényletsorozat Irakban, ahol azonnal belpolitikai válság tört ki a síiták vezette kormány és a szunnita ellenzék között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.