Az al-Kaida már Tunéziában is gyilkol

Az al-Kaida elérte Tunéziát is, hétfő este a dzsihádisták megölték a tunéziai hadsereg nyolc katonáját. A terrorista támadás tovább mélyítette a politikai válságot Tunéziában.

Az al-Kaida elérte Tunéziát is. Hétfő este az algériai határhoz közel, a Chambi hegységben a dzsihádisták megölték a tunéziai hadsereg nyolc katonáját, s megsebesítettek további öt egyenruhást.

A Tunis Times angol nyelvű internetes hírforrás a körzet nagyvárosa, Kasserine kórházának egyik orvosára hivatkozva azt közölte, hogy valamennyi holttestet számos lövedék ért, ötüknek ráadásul a torkát is elvágták késsel vagy valamilyen más eszközzel. A Kapitalis digitális újság szerint a terroristák elrabolták a kivégzett katonák egyenruháját, órájukat is. Az első kommentárok szerint az al-Kaida harcosai Líbiából, illetve a mali hadsereggel vívott csatákból szerezhettek viszonylag korszerű fegyvereket.

A terrorista támadás tovább mélyíti a politikai válságot Tunéziában, ahol a napokban - feltételezhetően a szalafista szélsőségesekhez köthető bérgyilkosok - megölték Mohamed Brahmi ellenzéki politikust. A katonák meggyilkolásának hírére kedd hajnaltól több százan vonultak tüntetni az iszlamista Ennahda párt tuniszi székházához, ugyanúgy miként Brahmi meggyilkolását követően is. A döntően ellenzéki alapállást képviselő tunéziai szakszervezeti központ (UCGT) felhívásában Ali Larajed, Ennahda párti miniszterelnök lemondását, ügyvezető kormány alakítását, így egy közös megegyezéssel elfogadandó független miniszterelnök kinevezését kezdeményezte.

Az egyiptomi Muzulmán Testvériséghez hasonlítható Ennahda is azonnal elítélte a katonák elleni támadást és felhívást adott ki a nemzeti egység megerősítésére, egyben a terrorizmus elleni harc fokozására. Monszef Marzuki tunéziai elnök még késő este három napos gyászt rendelt el, s bejelentette, hogy Kasserine-be utazik. Az Ennahda vezette koalíciós kormány kisebbik résztvevője, a szociáldemokrata Ettakatol párt ugyanakkor egyet értett a szakszervezetek követelésével, hogy alakuljon nemzeti egységkormány. Az ellenzék szerint Tunézia így kerülheti csak el az egyiptomi forgatókönyvet. Más kérdés, hogy a mindössze 27 ezer fős tunéziai hadsereg az ország történetében nem igen szólt bele a politika alakításába.

Kedd délutáni tunéziai sajtóértesülések szerint az Ennahda vezetése, így Rashid Gannusi kész fontolóra venni a nemzeti megmentés kormányának alakítását, mint kivezető utat a jelenlegi politikai válságból. A találgatások szerint ugyanakkor nem oszlatnák fel a nemzetgyűlést, amely az ország új alkotmányát fogalmazza. Az AFP értesülése szerint a miniszterelnök ígéretet tett, hogy decemberben általános választásokat tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.