Az al-Kaida-vezér kiszabadítaná a guantánamói foglyokat

Élesen bírálta Ajman az-Zavahri azt, ahogyan az amerikai hatóságok bánnak az éhségsztrájkoló guantánamói foglyokkal.

„A testvéreink (éhség)sztrájkja Guantánamón lerántotta a maszkot Amerika valóban rút arcáról” - mondta Zavahri egy iszlamista honlapon megjelent hangüzenetében, amelynek az eredetiségét nem lehetett ellenőrizni.

„Istenre esküszünk, hogy fáradságot nem kímélve kiszabadítjuk minden foglyunkat - akik között első helyen van Omar Abder-Rahmán, Aafia Szidiki és Háled Sejk Mohamed -, illetve minden sanyargatott muzulmánt szerte a világon" - tette hozzá Zavahri. Nem fejtette ki, milyen eszközökkel akarná elérni a foglyok kiszabadulását, de az al-Kaida fegyveresei már számos alkalommal ejtettek túszul nyugati polgárokat, hogy elengedésükért cserébe társaik szabadon bocsátását követeljék.

A terrorszervezet a múlt héten két iraki börtönből kiszabadított ötszáznál több foglyot, Pakisztánban pedig az al-Kaidával szövetséges tálibok 250 fegyencet szöktettek meg egy fegyházból. A guantánamói amerikai támaszpont börtönében 166 embert tartanak fogva, akiket a 2001. szeptember 11-ei, egyesült államokbeli terrortámadások utáni terrorellenes kampányban fogtak el. Sokan közülük éhségsztrájkot kezdtek, tiltakozva meghatározatlan idejű fogva tartásuk ellen.

Zavahri elítélte az iszlamisták elleni amerikai dróntámadásokat Afganisztánban, Pakisztánban és Jemenben. Azt mondta, hogy az ilyen légicsapások az amerikai kampány kudarcáról tanúskodnak ezekben az országokban.

A szunnita muzulmán al-Kaida vezér elítélte a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet részvételét is a szíriai fegyveres konfliktusban. Arról beszélt, hogy a szervezet beavatkozása kísérlet az iráni hegemónia megteremtésére az ország felett. A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk csupán egy eszköz szerinte a szafavida vállalkozásban, amely mészárlásokkal, kínzásokkal, elnyomással és az egyik legkorruptabb zsarnoki és bűnöző (szíriai) rezsim támogatásával síita törvénykezést akar ráerőszakolni a muzulmán világra. A szafavidák eredetileg a perzsa sahok türkmén származású dinasztiájához tartozók voltak. A kezdetben szunnita iszlám felekezet a XV. században átvette a síita tanokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.