Az AI nem ismeri el politikai fogolynak Hodorkovszkijt

Annak ellenére sem, hogy elismeri, vannak politikai indítékok az ügy mögött.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nem tudja politikai fogolynak elismerni az orosz Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet, bár politikai indítékokat is lát az ügy mögött.

A szervezet ezt egy csütörtökön nyilvánosságra került levélben közölte tekintélyes orosz értelmiségiek egy csoportjával, amely márciusban kérte az Amnestyt, hogy terjessze ki ezt a kategóriát a Yukos (Jukosz) olajkonszern börtönben lévő volt főrészvényesére és ugyancsak bebörtönzött üzlettársára.

"Az, hogy valakinek a letartóztatása mögött politikai indítékok is vannak, nem elegendő ahhoz, hogy az illetőt politikai fogolynak ismerjék el... Erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha bebizonyosodik, hogy alaptalan az illető ellen felhozott összes vád" - írta a levélben Salil Shetty, az AI főtitkára, aki bevallotta ugyanakkor, hogy ez a döntés nehéz volt számukra.

Oroszország egykor leggazdagabb emberét, Hodorkovszkijt és társát először csalásért és adócsalásért ítélték el, majd a büntetést egy második perben súlyosbították kőolaj lopása és pénzmosás vádjával. Börtönben 2003 óta van, és az ítélete alapján 2017-ig ott is kell maradnia. Védelmezői szerint a második per fő oka a börtönévei során kifejtett publicisztikai tevékenysége volt, az, hogy ezen évek alatt jelentős közéleti szereplővé vált, aki az egyesült demokratikus ellenzék vezére lehetne. Az Amnesty International döntését az orosz kezdeményezők csalódottan vették tudomásul, noha a kérésüket nem most először utasította vissza a nemzetközi szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.