Az Afrikai Unió katonákat küld Konyra

Úgy tűnik, mégiscsak sikeres lett az Invisible Children vírusvideója. Az Afrikai Unió ugyanis egy katonai egységet küld, hogy állítsák meg a YouTube-on elhíresült ugandai vezért, Joseph Konyt.

Az Afrikai Unió (AU) egy ötezer katonából álló egységet küld Joseph Konyra. Az akció addig fog tartani, amíg el nem kapják vagy meg nem ölik az ugandai vezért.

Kony az Úr Ellenállási Hadserege nevű csapatot vezeti, akik gyerekkatonákat toboroznak, gyerekeket erőszakolnak, ölnek és csonkítanak meg.

A regionális ENSZ-megbízott, Abou Moussa azt mondta, hogy Kony valószínűleg a Közép-afrikai Köztársaságban van. Állítólag Kony hadserege már kisebb mint volt, 200–700 fő között van, de még mindig nagy pusztításokat végeznek. –Teljesen mindegy, hogy mekkora a sereg, továbbra is veszélyt jelent – mondta Moussa, és hozzátette, hogy az utóbbi időben megnövekedett nemzetközi érdeklődés nagyon hasznos és fontos.

Az AU egységének ugandai parancsnoka van, a katonák pedig a Közép-afrikai Köztársaságból, Ugandából, Kongóból és Dél-Szudánból jönnek. Az Egyesült Államokat is kérik, hogy adjanak repülőket és műholdas követő rendszert, hogy könnyebben szemmel tudják tartani Konyt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már 2005 óta el akarja kapni őket. A sereg tevékenysége körülbelül húsz éve kezdődött. Az USA már terrorista szervezetnek nyilvánította, és küldött is oda egy egységet, ennek viszont inkább csak tanácsadói szerepe van. Kony 2008-ban visszautasított egy békemegállapodást az ugandai kormánnyal, mivel nem tudták biztosítani, hogy az ICC lemond róluk.

Az Invisible Children nevű szervezet nemrég egy videokampányt indított a YouTube-on Kony ellen, a videót több mint százmillióan nézték meg. A szervezet célja az volt, hogy felhívják a figyelmet Konyra, és rávegyék a kormányokat, szervezeteket, hogy lépjenek fel az ugandai vezér ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.