Az afgánokat leölő katona nem emlékszik, mi történt

Robert Bales amerikai törzsőrmester ügyvédje szerint a 16 afgán civilt legyilkoló katona nem emlékszik, hogy mi történt a mészárlás éjszakáján. Ugyan ivott, de nem volt részeg.

-A katona nem mindenre emlékszik az ominózus estéről. Ez nem azt jelenti, hogy amnéziája van, van egy csomó más lehetőség is – mondta John Henry Browne, a 16 afgán civil meggyilkolásával vádolt amerikai katona ügyvédje. Browne szerint a katona elég zavart volt, amikor hétfőn találkozott vele, ráadásul csak a kora estére emlékszik, és arra, hogy mi történt a lövöldözés után.

-Nagyon jól át tudta adni, hogy mit érez. Mindannyian tudjuk, hogy mi folyik Afganisztánban, de addig nem tudjuk igazán, amíg nem találkozunk egy olyan emberrel, mint ő – közölte Browne.

Az ügyvéd szerint Bales ivott pár kortyot aznap este, de nem volt teljesen részeg. Korábban azt is híresztelték, hogy a katona előző nap látta, amint egy bomba leviszi az egyik barátja lábát, és ez sokkolta őt és a katonatársait is. Kiderült azonban, hogy Bales nem volt ott a robbanáskor.

Napvilágra került pár információ Bales pénzügyeiről is. Az törzsőrmester négy és fél éves brókerkarrierje derékba tört, amikor 1,3 millió dollárt kellett volna kifizetnie az egyik ügyfelének, akit átvert, elvesztette a pénzét, mivel nem jó üzletbe fektette be. Bales egy idős ohiói házaspárt károsított meg, azt nem tudni, hogy kifizette-e az összeget. A családnak amúgy is vannak anyagi problémái, a felesége éppen most próbálja eladni családi házukat.

Bales felesége részvétét fejezte ki az afganisztáni családtagoknak, és elmondta, hogy ők sem tudnak sokkal többet, mint amit a médiában hallanak, de az a kép, amit a férjéről festenek, egyáltalán nem olyan, mint amilyet ő ismer. Bales egyébként ugyanabban a leavenworth-i börtönben van, mint Bradley Manning, akit azzal vádolnak, hogy információkat adott át a WikiLeaksnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.