Az afgánok nem értik, honnan volt ennyi ideje Allennek egy nőre

A házkutatás után még mindig nem vetették el, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetett David Petraeus volt CIA-főnök és életrajzírójának viszonya. John Allen afgán kollégái mindeközben nem értik, honnan volt a tábornoknak annyi ideje, hogy egy nővel több ezer levelet váltson.

Az FBI ügynökei hétfő este szállták meg Paula Broadwell, David Petraeus múlt pénteken lemondott CIA-főnök önéletrajzírójának és egyben szeretőjének házát. Többdoboznyi dokumentumot foglaltak le, a The Washington Post szerint állítólag titkos iratokat is találtak, habár azt még vizsgálják, hogy ezek a dokumentumok Petreaustól kerültek-e Broadwell számítógépére.

Broadwell és Petraeus is tagadta, hogy a nő bármiféle titkos információhoz jutott volna a volt CIA-főnöktől, az egyik ügyben jártas forrás szerint azonban a nemzetbiztonsági kockázat kérdését még mindig nem vetették el. Ez azért okozhat meglepetést, mert a hónapokig tartó vizsgálat során korábban már megállapították, hogy Petraeus nem sértette meg a biztonsági előírásokat, éppen ezért az igazságügyi minisztérium nem is szólt a Fehér Háznak, hogy nyomoznak a CIA vezetőjének e-mailjei miatt.

Tegnap Leon Panetta védelmi miniszter bejelentette, vizsgálatot indítanak John Allen, a NATO afganisztáni erőinek (Isaf) parancsnoka ellen, és egyelőre elhalasztják kinevezését a NATO-szövetséges erők európai főparancsnoki posztjára. Kiderült, a tábornok levelezett Jill Kelley-vel, aki feldobta az FBI-nál Broadwellt zaklató, féltékeny e-mailjei miatt. Kelley munkahelyén, a MacDill légibázison kerülhetett kapcsolatba a két férfival. A vizsgálat már hónapok óta tartott, és állítólag Allen leveleiről is tudtak már a nyáron. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője szerint ők sem értesültek Allen szerepéről egészen múlt péntekig, az elnököt rendesen meg is döbbentette a két tábornok közötti kapcsolat. Ezek után az FBI vasárnap tájékoztatta Jeh Johnsont, a Pentagon vezető jogászát. Ő értesítette Panetta vezérkari főnökét, majd 24 órán belül elrendelték a vizsgálatot.

Allen továbbra is azt állítja, hogy nem követett el semmi rosszat, a védelmi minisztérium főfelügyelője pedig egyelőre vizsgálja azt a 20-30 ezer e-mailt, ami főleg Kelley és Allen beszélgetését tartalmazza. Az egyik, e-maileket ismerő forrás szerint a levelek eléggé ártalmatlanok, habár a két levelező fél flörtölt egymással.

Allen egyelőre a posztján marad, és Barack Obama amerikai elnök is kijelentette, fenntartja a tábornokba vetett bizalmát. Habár azt meg kell jegyezni, hogy Obama is támogatta Allen kinevezésének elhalasztását, és így az Isaf-parancsnoknak egyelőre nem kell megjelennie új posztja miatt a Szenátus fegyveres erőinek bizottsága előtt sem.

A BBC helyi tudósítója szerint a botrány sok afgán politikust is meglepett: nem értik, a háború közepette honnan volt a tábornoknak annyi ideje, hogy több ezer e-mailt küldjön egy nőnek.

Eközben egyre több információ lát napvilágot a Broadwell–Petraeus–Kelley–Allen négyes viszonyáról. Kelley egyik közeli ismerőse szerint Allen egyszer továbbküldött a nőnek egy névtelen feladótól kapott e-mailt, amelyben az ismeretlen figyelmezteti: vigyázzon Kelley-vel, mert nagy csábító, Petraeusnak pedig viszonya volt vele. Eközben Kelley is kapott hasonló zaklató e-maileket négy különböző névről. Ezeket a leveleket osztotta meg a nő egyik FBI-ügynök ismerősével.

A Reuters információi arra is rávilágítanak, hogy Jill Kelleynek és ikertestvérének milyen alaposan sikerült beépülniük a felsőbb körökbe. A hírügynökség szerint Allen és Petraeus kiállt Kelley lánytestvére mellett egy gyerektartási ügyben. Állítólag szeptemberben mindketten írtak egy-egy levelet a columbiai fellebbviteli bíróságnak, hogy támogassák a John Kerry szenátorral is közeli kapcsolatban lévő Natalie Khawamot. A nőt a bíróság alkalmatlannak találta arra, hogy válása után nála maradjon a gyereke, ezért Khawam el akarta érni, hogy többször láthassa apjánál nevelkedő kisfiát. Petraeus és Allen – egyelőre nem tudni, milyen okból – levelükben arról tanúskodtak, hogy milyen szeretetteljes kapcsolat volt anya és fia között.

John Allen (balra) és David H. Petraeus (jobbra). Csak semleges bókok, csak családi barát
General John R. Allen (L), incoming commander, International Security Assistance Force (ISAF)/U.S. Forces- Afghanistan (USFOR-A) and General David H. Petraeus, commander, ISAF/USFOR-A, attend a meeting in Kabul, Afghanistan in this July 9, 2011 file photograph. The top U.S. commander in Afghanistan, General John Allen, is under investigation for alleged inappropriate communication with a woman at the center of the scandal involving former CIA Director David Petraeus, a senior U.S. defense official said on November 13, 2012. REUTERS/Joshua Treadwell/U.S. Navy/Handout (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CRIME LAW POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.