Az afgán rendőrségnél külön női mellékhelyiség sincs

Külön női mellékhelyiségek létesítését követeli az afganisztáni rendőrőrsökön a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. Túl sok a szexuális zaklatás.

A jogvédők csütörtökön közzétett nyilatkozata szerint erre elsősorban azért van szükség, hogy megakadályozzák a férfi kollégák részéről elszenvedett gyakori szexuális zaklatásokat.

„Az afgán kormánynak haladéktalan lépéseket kell tennie, hogy a rendőrnők külön bejáratú, biztonságos és zárható mellékhelyiséget használhassanak a rendőrőrsökön. A kormány kudarca ezen a téren védtelenebbé teszi a nőket a nemi erőszak eseteivel szemben” - hangsúlyozza a nyilatkozatban Brad Adams, a szervezet ázsiai igazgatója.

A háborúk dúlta dél-ázsiai ország nyugati támogatással toborzott és kiképzett rendőri erejének jelenleg mindössze 1500 női tagja van, s ez alig több a teljes állomány 1 százalékánál. A belügyminisztérium célkitűzése szerint számukat 2014 végére 5000-re akarják emelni.

A HRW érvelése szerint követelésük nem pusztán a mosdókról szól, de arról is, hogy „a kormány elismeri-e, hogy a nőkre kulcsszerep hárul Afganisztán törvényes rendjének megteremtésében”.

Az iszlamista tálib rezsim megdöntése után 12 évvel a férfiak uralta Afganisztánban a nők még mindig a családon belüli erőszaktól és más bántalmazásoktól szenvednek. Hamid Karzai elnök kormánya hozott ugyan egy törvényt 2009-ben a nők védelmére és az ellenük irányuló erőszak visszaszorítására, a HRW bírálata szerint azonban a jogszabályt nem érvényesítik megfelelően a gyakorlatban.

A kabuli rendőrfőnök idén áprilisban elrendelte, hogy a tartomány rendőrőrsein biztosítsanak külön mosdót és öltözőt a nők számára, de a hasonló utasításokat korábban rendre figyelmen kívül hagyták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.