Az adópolitika ellen tüntetett a francia szélsőbal

A kommunistákat és kisebb szélsőbaloldali pártokat tömörítő parlamenti szövetség, a Baloldali Front szerint a megmozduláson 100 ezren vettek részt, a párizsi prefektúra viszont azt állította, hogy mindössze hétezren tiltakoztak.

A Baloldali Front elítélte, hogy Manuel Valls belügyminiszter utasítására a rendőrség "hamis" adatokkal szolgált. A különbség a két adat között "valószínűleg akkora, mint a félelem, amelyet keltünk bennük" - fogalmazott a szélsőbaloldal.

A vörös zászlókkal és magasba emelt söprűkkel vonuló tömeg a pénzügyminisztérium felé vette útját. A menet élén kifeszített molinón "Az adóügyi igazságtalanság ellen! A tőkét adóztassák meg és ne az áfát emeljék!" felirat volt olvasható.     Franciaországban január 1-től a normál forgalmi adó 19,6-ról 20 százalékra, míg a kedvezményes 7-ről 10-re fog emelkedni.

Legutóbb május 5-én, Francois Hollande elnökké választásának egyéves évfordulója alkalmából szervezett a megszorító politika ellen hasonló tüntetést az elnökválasztáson 11 százalékkal a negyedik helyen végzett szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon vezetésével a radikális baloldal. A szervezők szerint akkor 180 ezren, a prefektúra szerint 30 ezren tiltakoztak. A számháború miatt akkor is heves vita alakult ki Mélenchon és Manuel Valls belügyminiszter között. Hollande adópolitikája és a válsággal szembeni, egyelőre eredménytelen gazdaságpolitika miatt minden idők legnépszerűtlenebb francia államfőjévé vált, és emiatt különböző mozgalmak egymástól függetlenül szerveznek tiltakozásokat.

Szombaton ismét forgalomlassító közúti tüntetést tartottak a kamionvezetők a környezetvédelmi adó bevezetése ellen. Az úgynevezett ökoadóval szembeni tüntetések hetekkel ezelőtt Bretagne-ban kezdődtek, ahol szombaton is több tízezren vonultak utcára. A 17. századi adóellenes forradalom breton jelképét, piros sapkát viselő tiltakozók szerint a breton gazdák a térség földrajzi helyzete és a régiót jelenleg sújtó élelmiszeripari nehézségek miatt nem bírnának el újabb adót. A francia és külföldi teherszállító járművekre tervezett környezetvédelmi adó tervét a breton tüntetések nyomán a kormány már felfüggesztette, a tiltakozók azonban a végleges visszavonást követelik.

„Baloldaliak vagyunk és fájdalmas látnunk, hogy mi, akik mindig is az egyenlőségért harcoltunk, bizonyos szempontból félre vagyunk állítva, és azok az emberek, akik egyéni érdekeket védenek, elfoglalják a terepet” - mondta Mélenchon a TF1 kereskedelmi televízióban a különböző megmozdulásokról. A Le Parisien című napilapnak adott interjúban  a francia forradalom kitörése előtti évhez, 1788-hoz hasonlította a szélsőbaloldali politikus a Franciaországban jelenleg uralkodó hangulatot. "Az adórendszert mindenki elutasítja, mert mindenki tudja, hogy a vagyonosokat védi. Egyetemes és igazságos adóra van szükség, a kedvezmények eltörlésével" - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.