Az "egész világ" ott lesz Mandela gyászszertartásán

Csaknem száz állam- és kormányfő, koronás fők és ismert személyiségek jelezték, hogy részt vesznek a Nelson Mandela tiszteletére rendezett gyászszertartáson – közölte a dél-afrikai külügyminisztérium szóvivője.

Clayson Monyela hétfőn közölte: eddig összesen 91 jelenlegi állam- és kormányfő, tíz korábbi vezető, 86 küldöttségvezető és 75 kiemelkedő személyiség erősítette meg, hogy megjelenik az apartheid-ellenes mozgalom vezéralakja számára rendezendő hivatalos megemlékezésen, amely kedden lesz a sowetói stadionban.

Volt hivatali elődje, George W. Bush és Hillary Clinton exkülügyminiszter társaságában indult el a Dél-afrikai Köztársaságba, Nelson Mandela búcsúztatására hétfőn Barack Obama az amerikai elnöki különgéppel. Két másik volt amerikai elnök, Jimmy Carter és Bill Clinton külön utazik Johannesburgba. Az Egyesült Államok még életben lévő volt első számú vezetői közül egyedül idősebb George Bush nem lesz ott a keddi emlékszertartáson, megromlott egészségi állapota miatt.

Mások mellett várhatóan tiszteletét teszi Károly walesi herceg, Vilmos Sándor holland király, Frigyes dán herceg és Hakoon norvég koronaherceg is. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára hétfőn érkezik Johannesburgba, ahol délután a Nelson Mandela Alapítvány előtt mond beszédet. Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli kedden Pretoriában - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-vel. A gyászszertartásra a mintegy 95 ezer néző befogadására alkalmas sowetói stadionban kerül sor. Ez volt Mandela utolsó nyilvános megjelenésének helyszíne a 2010-ben rendezett futball-világbajnokság döntőjén és záróünnepségén.

A nemzteti összetartozás jelképeként, felülemelkedve a pártvitákon Francois Hollande francia államfő mellett elődje, Nicolas Sarkozy is részt vesz Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök johannesburgi gyászszertartásán, de a két politikus nem együtt fog utazni - jelentette be hétfőn a francia elnöki hivatal.

A dél-afrikai rendőrség szóvivője hétfőn közölte: több ezer rendőrt helyeznek készenlétbe Sowetóban, hogy biztonságos környezetet teremthessenek a gyászolók számára. A tisztségviselők elmondták, hogy több mint 80 ezer embert várnak a megemlékezésre. A létesítmény környékén lévő utakat lezárják, és a közeli stadionokban kivetítőket helyeznek el, hogy azok is követhessék az eseményt, akik már nem férnek be a szertartás helyszínére. Az országban vasárnap egyhetes nemzeti gyász kezdődött, amely december 15-én, Mandela temetésének napján ér véget. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét nevelkedésének színhelyén, Qunuban helyezik örök nyugalomra családja és közeli hozzátartozói körében.

Hétfőn a dél-afrikai parlament alsó- és felsőháza közös ülést tart Fokvárosban az ország első fekete bőrű államfőjének emlékére. Az ülésteremben a "Thank you Madiba" és "Hamba Kahle Madiba" ("köszönjük, Madiba" angol és zulu nyelven) feliratokat helyezték el, amelyek Mandela törzsi nevén róják le tiszteletüket a Dél-afrikai Köztársaság atyjaként számon tartott politikus előtt. A Nobel-békedíjas Mandela a múlt csütörtökön helyi idő szerint 20 óra 50 perckor halt meg johannesburgi otthonában családja és néhány barátja jelenlétében.

Az Obama házaspár indul Mandela gyásszertatására
U.S. President Barack Obama and first lady Michelle Obama wave as they board Air Force One in a cold drizzle to depart for South Africa to attend memorial services for former South African President Nelson Mandela, from Joint Base Andrews, Maryland, December 9, 2013. More than 70 leaders from across the world, some of them locked in enmity, are flying to South Africa for memorials to Mandela that will hail one of humanity's great peacemakers, officials said on Monday. The South African anti-apartheid hero died aged 95 at his Johannesburg home on December 5, 2013 after a prolonged lung infection. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.