Az utolsó pillanatig feszítik a húrt a görög válságban

A csütörtöki EU-csúcsot görög tárgyalási maraton készítette elő szerdán. Alekszisz Ciprasz kormányfő, mielőtt Athénból Brüsszelbe repült volna, bírálta a nemzetközi hitelezőket, amiért visszadobták a görög kormány egyes reformjavaslatait.

Az eurózóna pénzügyminiszterei éppen arról tárgyaltak szerda este, hogyan lehetne összeegyeztetni az athéni kormány és az EU/IMF/EKB trió elképzeléseit. A csütörtök-pénteki EU-csúcs az utolsó lehetőség a megállapodásra. Athén egy 1,6 milliárd eurós hitelrészlettel tartozik az IMF-nek, amelyet június 30-ig kell kiegyenlítenie. Ha nem teszi meg, a hitelezők nem folyósítják neki a korábban megítélt pénzügyi segély 7,2 milliárdos részletét, ennek az összegnek a hiányában pedig Görögországot az államcsőd, az eurózónából és talán az Európai Unióból való kilépés veszélye fenyegeti.

Ciprasz szerdán Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel. Minek nevezzelek?
Ciprasz szerdán Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel. Minek nevezzelek?
Pool / Reuters

Az alakuló megállapodásban szerepelnek a cégeket és a gazdagokat érintő új adónemek, az áfa emelése bizonyos termékek esetében, a korai nyugdíjazás miatti növekvő kiadások csökkentése. A Ciprasz-kormány szeretné elkerülni, hogy a nyugdíjakat, illetve a közszférában alkalmazottak bérét tovább kelljen csökkentenie. A kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza számára ez az a határ, amelyet nem akar átlépni – írja a BBC.

A patthelyzet kapcsán néhányan rebesgetik, az eurózóna néhány országa a görög javaslatok elvetésével akarja megbuktatni Ciprasz élesen megszorításellenes kormányát. Ezeket a felvetéseket Christine Lagarde IMF-vezérigazgató cáfolta, mondván, a javaslatok között a hitelezők által megkívántnál több adóemelés és kevesebb kiadáscsökkentés szerepel, az elmúlt években végrehajtott görögországi adóemeléseknek viszont vajmi kevés eredményt sikerült felmutatniuk az ügy szempontjából.

Szerda este alig több mint egy óra után félbeszakadt az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli tanácskozása, amelyet a Görögországot fenyegető fizetésképtelenség, az Athénnak folyósítható mentőcsomag és a cserébe várt reformintézkedésekről való megállapodás érdekében hívtak össze. A megbeszélések csütörtökön 13 órakor folytatódnak, mindössze pár órával azt megelőzően, hogy az Európai Unió állam- illetve kormányfői megkezdik csúcstalálkozójukat. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerdán úgy fogalmazott, nem optimista a megállapodás kilátásait illetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.