Az USA megkezdte az Iszlám Állam kivéreztetését

Az Egyesült Államok vezette koalíció olajfinomítókat vett célba az Iszlám Állam (IS) szíriai állásai elleni légicsapások harmadik napján. A szélsőségesek egyik fő bevételi forrását jelentő olajcsap elzárása komoly fejtörést okozhat a szunnita szélsőségeseknek.
Az Egyesült Államok haditengerészetének gépei repülnek Irak fölött.
Az Egyesült Államok haditengerészetének gépei repülnek Irak fölött.
Shawn Nickel/U.S. Air Force/Handout / Reuters

Az Egyesült Államok hadserege csütörtökön arról tájékoztatott, hogy az IS szíriai állásai elleni légicsapások során sikeres támadást hajtottak végre a szélsőségesek kezén lévő kisebb olajfinomítók ellen. Az USA, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vadászgépei és drónjai által végrehajtott célzott akciók során a hadsereg szerint olyan finomítókat sikerült megsemmisítenie az Egyesült Államok által vezetett koalíciónak, amelyekből napi 300-500 hordó olajat nyernek.

„Egyelőre még zajlik a támadás eredményeinek értékelése, de a jelek szerint a csapások sikeresek voltak" – idézi a BBC az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága által kiadott közleményt.

Az IS egyik megsemmisített szíriai bázisa.
Az IS egyik megsemmisített szíriai bázisa.
Reuters

Ha az elkövetkező időszakban a koalíció gépei több olajfinomítót is sikeresen megsemmisítenek, az komoly érvágást jelenthet az IS számára, ugyanis az amerikai hadsereg becslései szerint a szélsőségesek napi 2 millió dolláros bevételre tesznek szert az Irakban és Szíriában erőszakosan elfoglalt finomítókból. A szervezet ilyen mértékű és sebességű területfoglalása sem jöhetett volna létre a részben olajból származó bevételek nélkül.

Az IS elleni nemzetközi összefogás mindeközben egyre nagyobb. Az USA szerint több mint 40 ország ajánlotta fel segítségét és kíván belépni az IS-elleni koalícióba. Ez azonban komoly veszélyt jelent a konfliktusövezetben tartózkodó állampolgárok számára, ugyanis az Iszlám Állam és testvérszervezetei megfogadták, hogy a légicsapásokban valamilyen módon résztvevő országok polgárait kivégzik.

Ennek következtében vesztette életét tegnap Hervé Gourdel francia túravezető, akit egy, az IS-nek hűséget esküdő algériai szélsőséges szervezet tagjai fejeztek le, amiért figyelmeztetésük ellenére Franciaország nem függesztette fel a légicsapásokat. A francia kormány azonban kitart amellett, hogy nem enged a terroristák zsarolásának. Ezzel az egyik állampolgárát hasonlóan kegyetlen módon elvesztő Nagy-Britannia is így van.

David Cameron brit miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén bejelentette, hogy a brit hadsereg kész nagyobb szerepet vállalni az IS elleni harcban. A parlament pénteken ül össze, hogy megvitassa, a brit légierő is légicsapásokat indít-e az IS állásai ellen.

Az ENSZ BT a szerdai ülés során határozatot fogadott el, amely kötelezi a világ országait, hogy akadályozzák meg állampolgáraik szíriai és iraki dzsihádistákhoz való csatlakozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.