Az uniós bevándorlás korlátozása körüli botránytól tartanak a britek

Igyekezett csökkenteni hétfői első hivatalos reakcióiban a brit kormány a német Spiegel hírmagazin azon hétvégi értesülésének jelentőségét, amely szerint Angela Merkel német kancellár akkor sem lenne hajlandó az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás London által követelt korlátozásának támogatására, ha Nagy-Britannia e korlátozások nélkül kilépne az EU-ból.
George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC televízió hétfői politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: „ennek a sztorinak" az alapját találgatások képezik arról, amit „Angela Merkel esetleg mondhatott" azzal kapcsolatban, amit David Cameron brit kormányfő „majd a jövőben esetleg mond. (...) Ez így egy kissé gyenge".

Osborne ezzel arra célzott, hogy Cameron a várakozások szerint még karácsony előtt intézkedéseket jelent be az EU-társállamokból érkezők bevándorlásának korlátozására.

A pénzügyminiszter kijelentette, a brit kormány hasznos megbeszéléseket tartott az uniós bevándorlásról Berlinnel, és a németek megértik a brit lakosság aggályait az olyan EU-bevándorlókkal szemben, akiknek „nem feltétlenül van állásuk" Nagy-Britanniában, viszont igénybe veszik a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait.

Ez hatalmas terhet ró a brit jóléti rendszerre, és a brit közvélemény ennek a problémának a rendezését akarja, „nyugodt és ésszerű módon". „Mi a brit lakosság alkalmazottai vagyunk, és ezt fogjuk tenni" – mondta Osborne.

A brit pénzügyminiszter szerint az Európai Unió létrehozása során soha nem szerepelt az elképzelések között a legutóbbi időszakban lezajlott hatalmas méretű migráció, köztük olyanok tömeges betelepülése, akiknek még állásajánlatuk sincs, és egyenesen a brit szociális ellátó szolgálatokhoz fordulnak segélyért.

Ez komoly nemtetszést kelt a brit lakosság körében, mivel ezeket a szociális ellátásokat a brit adófizetők pénzéből folyósítják - tette hozzá.

A brit sajtó már a Der Spiegel hétvégi cikke előtt olyan értesüléseket közölt, amelyek szerint Angela Merkel nem támogatja az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátozását célzó brit követeléseket.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap az október végi brüsszeli EU-csúcson megszólaltatta a német kancellárt, aki kijelentette: Németország „nem fogja piszkálni" az EU-n belüli szabad mozgást szabályozó alapelveket.

Merkel szerint Németország abban egyetért Nagy-Britanniával, hogy elejét kell venni a visszaéléseknek a fogadó országok szociális ellátórendszerével, Berlin álláspontja szerint azonban az unión belüli szabad mozgás alapvető elvéhez „nem szabad hozzányúlni".

Andor László, a múlt héten leköszönt előző Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosa a brit lapnak nyilatkozva kijelentette: német kormányilletékesek neki is többször egyértelművé tették, hogy Berlin nem fog hozzájárulni az Európai Unión belüli migráció semmiféle korlátozásához, mivel a német gazdaság óriási mértékben függ a munkaerőimporttól.

David Cameron miniszterelnök az elmúlt hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a brit kormány álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron a minap azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.