Az ukránok túlnyomó többsége szerint Oroszország a Krímet megszállta

Ukrajna lakosságának csaknem 80 százaléka tekinti orosz megszállásnak a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását, a kelet-ukrajnai konfliktust pedig katonai beavatkozásnak – derült ki a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által végzett, hétfőn közzétett felmérésből.
Eszerint a megkérdezettek 77,5 százaléka értett egyet azzal, hogy a Krím 2014 tavaszán történt egyesülése Oroszországgal megszállás volt. 10,8 százalék nem értett ezzel egyet, míg 11,7 százalék nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani a kérdésben.

A kelet-ukrajnai válságra vonatkozóan arra a kérdésre, "melyik áll közelebb az Ön véleményéhez", 79,8 százalék választotta azt az opciót, hogy "Oroszország tevékenysége a Donyec-medencében katonai intervenció, fegyveres beavatkozás Ukrajna belügyeibe". Mindössze 7 százalék választotta azt, hogy "Oroszország segítséget nyújt a Donyec-medencében élőknek a függetlenségükért folytatott küzdelmében", 13,2 százalék nem akart vagy nem tudott állást foglalni.

A felmérést az intézet augusztus 31. és szeptember 15. között végezte számítógépes programmal kiválasztott, véletlenszerű mintán, telefonos megkeresés útján. A felmérésben ezer, 18 év feletti ukrán állampolgár vett részt az ország minden régiójából, beleértve az Oroszország által támogatott szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területeket. A felmérés viszont a Krím félszigetre nem terjedt ki. A felmérés hibahatára legfeljebb 5,4 százalék.

Ezt megelőzően múlt csütörtökön jelent meg egy hasonló felmérés eredménye az ukrán sajtóban, azt szintén két ismert közvélemény-kutató végezte. Az Ilka Kucseriva Alapítvány és Razumkov Központ felmérésének eredménye alapján az ukránok csaknem fele - 48,8 százaléka - gondolja úgy, hogy az orosz-ukrán konfliktusért egyedül Oroszország a felelős. A július 22. és 27. között végzett közvélemény-kutatásban részt vevők egyharmada - 33,4 százaléka - helyezkedett arra az álláspontra, hogy a válságért Ukrajnát és Oroszországot is egyformán felelősség terheli, és mindössze 9,4 százalék nevezte meg egyedül Ukrajnát felelősnek. A részvevők 8,5 százaléka nem adott választ a kérdésre.

Ez utóbbi felmérésben több mint kétezren vettek részt Ukrajna minden régiójából, kivéve a Krím félszigetet és a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeket. A felmérés elméleti mintavételi hibaszázaléka 2,3.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.