Az ukrán elnök vízummentességet ígér, de nem hosszabbítana a tűzszüneten

Egy nappal azelőtt, hogy Brüsszelben aláírnák Ukrajna társulási szerződését, Petro Porosenko elnök nagyszabású politikai reformokat jelentett be, és azt is megígérte az ukránoknak, hogy jövőre már vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba. Az államfő októberre parlamenti választásokat akar, de előtte még alkotmányreformot léptetne életbe, amely alaposan megnövelné a regionális és helyi autonómiákat, megszüntetné a központi állami igazgatás túlsúlyát.

Ez jó hír lehet a nagyobb önállóságot áhító keleti régióknak, főleg a két szeparatista megyének, Donyecknek és Luganszknak, ahol a lázadók csütörtökön jelezték, készek a béketárgyalásokra az ukrán vezetéssel. A szeparatisták és az ellenük „antiterrorista" hadműveletre kivezényelt ukrán egységek között múlt péntek óta tűzszünet van érvényben, amelyet a szeparatisták többek között egy Mi-8-as helikopter lelövésével szegtek meg, Porosenko pedig azt mondta, nem fog hosszabbítani a fegyvernyugváson, ha kiderül, hogy a tárgyalási szándék bejelentésével a szeparatisták csak időhúzásra játszanak.

Porosenko alkotmányreformja egyébként az ország régiói között tünteti fel az Oroszország által márciusban annektált Krímet. „Nincs rendezés Oroszországgal, a félsziget visszaszolgáltatása nélkül" - szögezte le az ukrán elnök, de ez a hír kevéssé rázta meg Moszkvát. Ezzel egyidőben Porosoenko megerősítette, Ukrajna egyetlen államnyelve az ukrán marad. Az elnök egy másik beszédében Oroszországot sürgette, hogy vegye végre komolyan a békemegállapodást az orosz nyelvű Kelet-Ukrajnában, a hírek szerint ugyanis továbbra is akadály nélkül áramlanak a fegyverek a szeparatistákhoz az orosz határon keresztül. Csütörtöki ukrán hatósági bejelentések szerint a hadsereg visszaverte azoknak a „terroristáknak" a támadását, akik a Szlavjanszk közeli Kramatorszk repülőterét akarták bevenni.

Ugyancsak (ellenőrizetlen) kijevi hír, hogy Szlavjanszk közelében többszáz halottat találtak egy meg nem nevezett tóban ukrán katonai búvárok. Ezt Olekszandr Rozmaznin vezérőrnagy, a hadsereg személyügyi főnöke állította. Azt mondta a Kanal5 tévécsatornában, hogy az ellenséges erőknek annyi a halottjuk, hogy képtelenek őket eltemetni, és a tó a „terroristák" tömegsírja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.